2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
Elfogás csokor a rendőröktől

Kevesebb baleset az ünnepek alatt

Kevesebb baleset az ünnepek alattA Karácsonyi ünnepek alatt az esetenként szélsőségesen változó időjárási viszonyok ellenére az átlagoshoz képest kevesebb közlekedési baleset történt az elmúlt négy napban Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében.

A hó elolvadt, de nem volt fekete a Karácsony! – Kedvező ünnepi baleseti statisztika.

A négy nap alatt a megyében tizenegy személyi sérüléssel járó közlekedési baleset volt, melyből négy súlyos, további hét könnyű sérüléssel végződött. Halálos kimenetelű közlekedési baleset nem történt megyénkben.

A súlyos kimenetelű balesetek kronológiája:

  1. December 24-én a korareggeli órákban a 35 számú főútvonal és a 3313 számú körforgalmú utak kereszteződésben Görbeháza felől Sajószöged felé egy 24 éves görbeházi férfi szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkoholtól befolyásolt állapotban vezette a tulajdonát képező személygépjárművét. A körforgalomból Sajószöged felé kihajtva ittassága miatt elaludt, minek következtében a kihajtójánál lévő forgalomtól elzárt füves területre felhajtott, és fékezés nélkül egy lámpaoszlopnak ütközött. A személygépjármű vezetőjével szemben alkalmazott alkohol szondás vizsgálat pozitív eredményt mutatott. A helyszínre érkező mentőszolgálat munkatársai a 24 éves férfit 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A becsült anyagi kár jelentős.

 

  1. Ugyancsak december 24-én a reggeli órákban egy 46 éves ózdi lakos az általa hajtott kerékpárral Ózd belterületén balra nagy ívben kanyarodva – a részére kihelyezett elsőbbségadás kötelező jelzőtábla ellenére – nem biztosított elhaladási elsőbbséget a jobb keze irányából bekanyarodó miskolci lakos által vezetett személygépjármű részére, amelynek következtében összeütköztek.

A baleset bekövetkezése során a kerékpáros nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett, amelynek ellátása érdekében őt a helyszínről kórházba szállították, ahonnan elsődleges ellátását követően lakására távozott.

 

  1. December 27.-én a délelőtti órákban a 3 sz. főút Miskolc belterületi szakaszán Felsőzsolca irányából a belső forgalmi sávban egy 53 éves alsózsolcai lakos az általa vezetett és a tulajdonát képező személygépkocsival haladása során figyelmen kívül hagyta a forgalomirányító fényjelző készülék tilos jelzését, behaladt a kereszteződésbe és nem biztosított elhaladási elsőbbséget a jobb oldalról, zöld jelzésen induló 39 éves arnóti lakos által vezetett személygépjárműnek. Az ütközés következében a balesetet okozó sofőr nyolc napon túl gyógyuló súlyos, míg egy utasa könnyű sérülést szenvedett. A becsült anyagi kár jelentős.

 

  1. Ugyancsak december 27.-én a délutáni órákban Mályinka belterületén egy 60 éves helyi lakos a tulajdonát képező segédmotor-kerékpárral hazafelé közlekedett. A motoros az út menetirány szerinti jobb szélén parkoló tehergépjármű kikerülése során nem tartott megfelelő oldaltávolságot, és a motor jobb első részével nekiütközött az álló jármű bal hátsó részének. Az ütközés következtében a motoros kéz és lábsérülést szenvedett, akit a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállítottak. A motorossal szemben a helyszínen alkalmazott alkoholszonda negatív értéket jelzett.

 

 

Információs háttér:

Statisztikai adatok szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén 2009. év első tizenegy hónapjában 821 személyi sérüléses közlekedési baleset történt, melyekben 41 fő vesztette életét. Összehasonlításképpen 2008. év ugyanezen időszakában a személyi sérüléses balesetek száma 902, az abban elhalálozott száma 44 volt.

A legtöbb baleset elsődleges oka a közlekedők helytelen magatartása: a gyorshajtás; irányváltoztatás, haladás és kanyarodás szabályainak megsértése; elsőbbség meg nem adása; a szeszesital vagy drogfogyasztás.

 

Figyelem! A megváltozott téli időjárási körülmények fokozott odafigyelést kívánnak mindannyiunktól!

A téli hideg, szeles és esős időjárás minden közlekedőtől fokozott odafigyelést és körültekintést igényel. A párás, ködös idő egy csipetnyi hideggel vegyítve, vagy a gyakran váltakozó hőmérsékleti-, út- és látási viszonyok jelentős próbatétel elé állítják az útnak indulókat.

Röviden, csupa olyan körülmények várnak ránk, melyek meg sem közelítik az ideális közlekedési feltételeket.

Figyeljünk oda, vezessünk óvatosabban, szánjunk a megszokotthoz képest több időt a közlekedésre!

 

A Rendőrkapitányságok tájékoztatása alapján: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei RFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek