2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

Figyeljünk az utakon tavasszal is

A jó idő beköszöntével a bezártságnak vége, a gyerekek valósággal kirobbannak, kirohannak a szabadba és ez történik a felnőttekkel is az első tavaszi napokon az utakon. A járművezetőket is elkapja egyfajta lendület, a felszabadultság öröme, és ez bizony nagy veszélyforrás minden közlekedő számára. A 2013-as év eddig eltelt időszakában kedvező képet mutat megyénkben a közlekedésbiztonság helyzete, folytatódott a korábbi pozitív folyamat.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy tavasszal az időjárási frontok gyakori váltakozásával kell szembesülnünk nap, mint nap. A közlekedők különböző időjárás-érzékenysége jelentőséggel bír a konfliktushelyzetek kezelésében, a balesetek kialakulásában. Gyakori jelenség a lobbanékonyság, a kiszámíthatatlan, szeszélyes magatartás.

Az esőtől vizes, csúszós úton a látási viszonyokat befolyásolja a megjelenő pára-, illetve ködfolt, a nedves útburkolat miatt a jármű könnyebben megcsúszik, a féktávolság is jelentősen megnő. A vidéki, mezőgazdasági tevékenységgel érintett területeken földutak és szilárd burkolatú utak kereszteződésében, építkezések környezetében jellemző lehet a sárfelhordás, amely szintén fokozott veszélyt jelent a közúton közlekedőkre.

Egyre nagyobb számban jelennek meg az utakon a segédmotoros kerékpárosok és motorkerékpárosok. Az utakon a legnagyobb veszélynek az egy nyomon haladó járművet vezetők vannak kitéve. Annak érdekében, hogy a kerékpár, valamint a motor valóban a szabadságot és a felhőtlen boldogságot jelentse, figyelmet kell fordítani az előkészületekre, hiszen megfelelő felkészítés nélkül a járművezető komoly bajba kerülhet. Nagyon fontos, hogy ellenőrizzék a jármű műszaki állapotát, de saját maguk felkészítéséről se feledkezzenek meg, hiszen a rutinos motorosok járműkezelésében is hiányosságok merülhetnek fel, továbbá tompulhatnak a reflexek.

A téli hideg, a hó, a só, valamint a váltakozó fagyás és olvadás komoly próbára tette az autók alkatrészeit is. A járművek rendszeres karbantartásával – most éppen a tavaszi ellenőrzésekkel – nemcsak a javítási költségek csökkenthetők, hanem minimális időráfordítással az autó életét is meghosszabbíthatja, és ezáltal megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a közlekedést.

•          Tavasszal az első és legfontosabb az abroncsok cseréje. Azonban mielőtt a téli gumit nyárira cserélnék, mindenképpen érdemes ellenőrizni a benne lévő nyomást.

•          Fel kell mérni, milyen kárt tettek a téli fagyok a szélvédőmosó lapátokban. A gumiélek gyakran berepedeznek, megkeményednek, a csere pedig igencsak kifizetődik a tavaszi esők idején. Ne felejtsék el azt sem, hogy a fagyok elmúltával már nincs szükség a téli fagyálló ablakmosó folyadékra!

•          A rendszeres motorolajszint-ellenőrzésről a tavaszi átállásnál sem szabad megfeledkezni. A motorolaj rendkívül fontos szerepet játszik a járművek teljesítményében és üzemanyag-fogyasztásában. A rendszeresen alacsony olajtöltettel járó motorok élettartama jelentősen csökkenhet, anélkül, hogy erről a vezetőnek tudomása lenne.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek