2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Felmentő ítélet

Szlovákiában felmentette az első fokú bíróság azt a két embert, akiket a nagy közfelháborodást okozó kettős gyilkosság. Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya meggyilkolásának megrendelésével vádolnak.

 A szlovák elsőfokú bíróság felmentette az Marián Kočnert és Alena Zsuzsovát, azt a két embert, akit Ján Kuciak újságíró és jegyese meggyilkolásának megrendelésével vádoltak. A témával hírportálunk 2019 február 23-én már foglalkozott. A felmentő ítéletet a szlovák lakosság nagy felháborodással fogadta, mert az ítélettel a társadalmi megtisztulást várta volna. A bíróság viszont úgy gondolta, hogy nem a társadalmi elvárásoknak kívánt megfelelni, hanem a kétségeket kizáró tények alapján döntött, hiszen a nagyon súlyos büntetések Szlovákiában 20 évet vagy életfogytiglant jelentenek. A hozzánk beérkezett hírek alapján vagy a szlovák rendőrség nem dolgozott elég alaposan, ha az indíték és az érintett kör ennyire egyértelmű, ráadásul a gyilkosok személy szerint ismertek és már el is ítélték őket. Így viszont jogos lenne az a társadalmi elvárás, hogy a bűnüldöző szervek alaposan és kétséget kizáró módon felderítsék Szlovákia történelmének egyik legnagyobb bűncselekményét. Figyelembe véve egy korábbi állapotot, az dunaszerdahelyi városi maffia felszámolatlanságát és a rendőrség és a bűnözők közti szoros összefonódást. Nem lehet Szlovákia népe biztos abban, hogy mindenki, beleértve a közhatalmat is, a kettős gyilkosság és indítékainak tényleges feltárásában érdekelt.  A közbizalom eljátszása különösen érzékeny dolog, mert annak visszaszerzéséhez sokszor évtizedek kellenek. ezt kockáztatja az első fokú bíróság az ügyben most meghozott ítéletével.

Kertész Z István


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Közel kilencmillió forint a kár
Egy kazincbarcikai sértett számlájáról közel kilencmillió forintot vett le egy elkövető. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytat…

További cikkek