2022. 07. 1. péntek

Tihamér, Annamária
1 EUR 401 HUF
1 GBP 463 HUF

ELBIR: Biztonságban mindenszentek és halottak napján is!

A megemlékezés biztonságára koncentrál az ELBIR aktuális kiadványa.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs és Megelőzési Osztálya elkészítette, majd megküldte az érintetteknek az aktuális témájú hírlevelét. A reciklika többek között felhívja a figyelmet arra, hogy a rendőrök mindenszentek és a halottak napján megerősített szolgálatot látnak el, ezzel is biztosítva, hogy gondtalanul, nyugodtan teljenek a megemlékezés napjai. A hírlevél fontos baleset-és bűnmegelőzési tanácsokat is ad, amelyeket a temetői látogatások során érdemes megfogadni.

 

TANÁCSAINK:

+ Mielőtt útnak indul, ellenőrizze, hogy a lakás/ház ajtóit, ablakait bezárta-e, a meglévő riasztót bekapcsolta-e!

 

+ Tájékozódjon a temetők nyitva tartásáról, a temetőbe történő behajtás és parkolás rendjéről! Idejében induljon útnak, kalkuláljon a megnövekedett forgalommal, a parkolók telítettségével! Tervezze meg a meglátogatandó temetőkhöz vezető utat.

 

+ Próbálja meg elkerülni a nagyobb csoportosulásokat, hiszen köztudott dolog, hogy a zsebtolvajok a nagy tömegben dolgoznak!

 

+ Ne hagyja az utolsó pillanatra a bevásárlást, a temetők előtti virágárusok nagy tömeget vonzanak! Míg Ön virágot válogat, a zsebtolvaj elemelheti a farzsebben, táska tetején elhelyezett pénztárcát.

 

+ A tömegközlekedési eszközökön fokozott figyelemmel utazzon ebben az időszakban is! Ne feledje, hogy ilyenkor mindkét keze foglalt a virágok és szatyrok miatt! Nem szokatlan a buszon, vonaton, villamoson, hogy az emberek a megszokottnál közelebb állnak egymáshoz. Éppen ezért értékeit, okmányait lehetőleg a ruházat belső zsebeiben tárolja, ahol azok nehezen hozzáférhetők a zsebtolvaj számára!

 

+ A temetők környékén számoljanak a megnövekvő gyalogos- és gépjárműforgalommal! Akár gépkocsival, akár gyalogosan közlekednek, tegyék ezt még nagyobb körültekintéssel, türelemmel! Ne megszokásból közlekedjenek, figyeljék az aktuális közlekedési jelzéseket, már elindulás előtt tájékozódjanak a várható változásokról!

+ Ne feledjék: Látni és látszani! Láthatóságunkat nagyban növeli, ha nem teljesen sötét ruházatban indulunk útnak, illetve ha fényvisszaverő ruhadarabot viselünk (mellény, karkötő, prizma), illetve kerékpáros közlekedés során a bicikli kötelező felszerelései rendben működnek (küllőprizmák, fényvisszaverők, első és hátsó lámpák).

 

+ Mindenszentek idején a temetők környezetében megnövekedő gépjármű forgalom a gépkocsi feltörők legfőbb célpontjai.

 

+ A temetőhöz gépjárművel érkezők, a járműtől való távozás előtt győződjenek meg annak zárt állapotáról!

 

+ A jármű riasztó berendezését ­amennyiben rendelkezésre áll­ minden esetben üzemelje be!

 

+ Ne hagyjon csomagot, értéket, mobiltelefont, személyes iratot a jármű utasterében!

 

+ A virágokat, koszorúkat, mécseseket ne rakja ki napokkal korábban, mivel vannak olyan elkövetők, akik azok eltulajdonítására specializálták magukat!

 

+ A síremléknél még rövid időre se hagyja őrizetlenül a táskáját, miden magára hagyott érték vonzó lehet az alkalmi tolvajok számára!

 

 

ELBIR: A Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kezdeményezésére 2005 júliusában hozták létre az Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszert (ELBIR). Az ELBIR lényege, hogy a rendőrség elektronikus levelezés (e-mail) útján juttatja el az önkormányzatok és azok szakintézményei, valamint a polgárok rendszerben regisztrált tagjai számára a mindig aktuális bűnmegelőzési információkat.

 

A hírlevelek korábbi számai, valamint egyéb hasznos információk is megtekinthetők a B-A-Z Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány Bűnmegelőzési Szolgálat honlapján: http://bunmegelozes.eu/index.html.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum