2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Éjjel-nappal azonnali segítség az áldozatoknak


TEtt – program az áldozatokért és tettesekért
Az Észak-magyarországi, Észak- Alföldi és Dél- dunántúli Régiók 9 megyéjében indult el az Európai Unió támogatásával a TEtt – program az áldozatokért és tettesekért. A TEtt program három területen vezet be új szolgáltatásokat: egyrészt a bűnmegelőzési szakemberképzés, másrészt a bűnelkövetők társadalmi visszailleszkedésének elősegítése, végül, de nem utolsó sorban a bűncselekmények áldozatait célzó segítségnyújtás terén.
A bűncselekmények áldozatainak kárenyhítése jogszabályba foglalt állami feladat. Hazánkban 2006-tól működik az áldozatsegítő szolgálat, amelynek feladata a bűncselekmények áldozatainak gyors és szakszerű segítése, a bűncselekmény előtti állapot – legalább részleges – helyreállítása. 2010-ig megyénként két-két jogász látta el ezeket a feladatokat munkaidőben, vagyis a szolgálat sem pszichológusokat, sem szociális szakembereket nem alkalmazott. Bár az általános bűnügyi adatok és az Áldozatsegítő Szolgálat adatainak összevetéséből látszik, hogy a szolgálat évről évre nagyobb arányban érte el az áldozatokat, de ez 2009-ben is csak 9,24% volt. Egyértelművé vált az is, hogy a kizárólag munkaidőben és a megyeszékhelyen elérhető segítő tevékenység nem illeszkedik az áldozatok igényeihez. Egy 2007-ben elvégzett kutatás szerint az áldozatok kétharmada dühöt és haragot érzett a bűncselekménnyel kapcsolatban, amelynek levezetésére sem a családi, baráti közeg, sem a büntetőeljárás nem alkalmas. Ezért az áldozatsegítési folyamatba pszichológust is be kell vonni.

A TEtt program áldozatsegítéssel kapcsolatos célja tehát, hogy nagyobb arányban érje el az áldozatokat, számukra jobb szolgáltatást nyújtson, valamint hogy csökkentse az áldozattá válás esélyét.
Ezért a program keretében 2011. február 22-én elindult a 06-80-225-225 számon éjjel-nappal hívható áldozatsegítő vonal. A diszpécserszolgálat munkatársai azonnali segítséget nyújtanak az áldozatoknak: megnyugtatják őket, tájékoztatják őket jogaikról, a segítségnyújtás formáiról, az azonnali pénzügyi segély, a kárenyhítés, a jogi tanácsadás, az érdekérvényesítés lehetőségéről, illetve arról, hogy milyen ügyben, milyen hivatalos lépést kell tenniük, elmagyarázzák, hogy miért fontos feljelentést tenniük a rendőrségen.
Ha az áldozat nem képes önállóan segítséget kérni, akkor a TEtt program keretében létrehozott önkéntes hálózatot vonja be a diszpécser a helyzet megoldásába. A projekt első szakaszában megyénként 1 önkéntes szervezőt választottak ki, akik számára megfelelő képzést biztosítottak. Az önkéntes szervezők feladata, hogy megyéjükben kistérségenként legalább 2 önkéntest toborozzanak, akik szükség esetén helyszíni segítséget nyújtanak az áldozatoknak a legeldugottabb falvakban is. A program célja 2012-re megyénként minimum 12 önkéntes szolgálatba állítása.
Az áldozatsegítő szolgálat munkáját 3 pszichológus is támogatni fogja, akik szükséges esetben személyesen fogadják majd az áldozatokat, valamint terápiás csoportok segítségével oldják a felgyülemlett feszültséget.
A TEtt program a Belügyminisztérium, a Miskolci Egyetem, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Baranya, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja együttműködésében valósul meg. A program a TÁMOP 5.6.2-10/1-2010-0001 kódszámú pályázata keretében nyert támogatást.
A TEtt két szakaszból áll: a 185 millió forintos előkészítő, megalapozó fázis 2009 júliusában zárult le. Ez alatt dolgozták ki a programba bevont szakemberek a képzések tananyagait, és a többi tevékenység módszertanát. Jelenleg a 2 milliárd forintos megvalósítási szakasz folyik.
További információ és jelentkezés: www.tamop.irm.gov.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek