2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Együttműködik a Rendőrség és a Polgárőrség: rendezett a jogi környezet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében

Együttműködik a Rendőrség és a Polgárőrség: rendezett a jogi környezet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság és a Megyei Polgárőr Szövetség és tagszervezetei megújította együttműködési megállapodásait 2012. december 27-én.

A megújított együttműködési megállapodásokat dr. Vereckei Csaba r. dandártábornok, megyei főkapitány és Csóra György a B-A-Z. Megyei Polgárőr Szövetség elnöke látta el kézjegyével.

Az idevonatkozó hatályos törvény országosan csak egy polgárőr szövetség működését teszi lehetővé, ugyanakkor meghatározza azt a kizárólagos polgárőr tevékenységet, amelyet más társadalmi szervezet, vagy egyéb célra létrejött egyesület nem végezhet. Ilyen tevékenység többek között a közterületi járőrszolgálat, figyelőszolgálat, valamint a jelzőőri feladatok ellátása.

A törvény két feltételt határoz meg a polgárőr egyesületek működéséhez. Egyrészt kimondja, hogy a létrejött polgárőr egyesületnek az országos polgárőr szövetség tagszervezetévé kell válnia. A másik feltételként rögzíti, hogy az egyesülési jog alapján polgárőr egyesület szabadon alapítható, azonban speciális polgárőr tevékenységet akkor végezhet, ha az egyesület a rendőrséggel együttműködési megállapodást kötött. Személyi feltételként a törvény rögzíti azt is, hogy a polgárőri szolgálat az országos polgárőr szövetség által kiállított – a tevékenység végzésére jogosító – polgárőr igazolvány birtokában, országosan egységes formaruhában végezhető.

Fontos megjegyezni, hogy a polgárőr szervezet a működési területén illetékes megyei rendőr-főkapitánysággal a jogszabályban pontosan meghatározott feltételek szerint megkötött írásbeli együttműködési megállapodás alapján végezheti tevékenységét. A polgárőr egyesület működési területe annak a településnek, valamint azokkal közvetlenül határos közigazgatási egység földrajzi területe, amelyet a polgárőr egyesület székhelyeként megjelölt.

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

125541
„Elrejtett almák”   Noname dobozokba csomagolt hamis fülhallgatókat és játékkonzolokat foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési …
Országúti seftelés
Egy utcai bizniszelésre figyeltek fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. A gyor…

További cikkek