2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

Díjat nyert a közös odafigyelés

Átadták a 2020. évi LIFE-díjakat, melyet idén az éghajlatvédelmi kategóriában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) FIRELIFE erdőtűz-megelőzési projektje érdemelt ki. A program jutalmazásával az unió elismerte azt a példaértékű, nagymértékben összefogáson alapuló munkát, amit a magyar lakosság és szakemberek az erdőtüzek visszaszorítása érdekében tettek. A program indulása óta ugyanis hazánkban egyharmadára csökkent az erdőtüzek száma.

Az Európai Unió a LIFE-díjak átadásával a LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai uniós program által támogatott leginnovatívabb és legeredményesebb projekteket jutalmazza. Az elismerést három kategóriában – éghajlat, természet- és környezetvédelem – ítélik oda minden évben. 2020-ban a FIRELIFE mellett egy szlovén természetvédelmi, valamint egy portugál környezetvédelmi projekt érdemelte ki az elismerést.

Bár az erdőtüzet általában a közbeszédben és a statisztikai elemzések során is a természeti katasztrófák közé sorolják, a valóságban Európa-, s így Magyarország-szerte is sokkal inkább az ember okozta katasztrófák csoportjába tartozik. A tűzesetek 99 százalékának keletkezése az emberhez köthető, miközben Európa és Magyarország területének 99 százalékán mi, emberek határozzuk meg a biomasszaviszonyokat, a tájszerkezetet és a tájhasználatot egyaránt. Ez a tény egyrészt szomorú, másrészt viszont lehetőséget biztosít arra, hogy a megfelelő megelőzési tevékenységgel akár már rövidtávon is csökkentsük az erdő- és vegetációtüzek számát, kiterjedését, kártételét.

E cél eléréséhez nyújt segítséget a Nébih FIRELIFE programja, amely katalizátorként fogja össze az erdőtűz-megelőzésben érintetteket. A kezdeményezés hatékonyságát jól mutatja, hogy a program létrejötte óta Magyarországon a tűzveszélyes napokra eső tűzesetszám 30 százalékkal csökkent, a károsodott területek kiterjedése pedig 90%-kal mérséklődött.

Önmagában is óriási megtiszteltetés, hogy a FIRELIFE a mindösszesen 156 LIFE projekt közül a döntőbe kerülhetett, hiszen számos kiemelkedően jó program zajlik Európában. Az elnyert LIFE AWARD díj hatalmas elismerés számunkra, amely nemcsak az eddig elért eredményeinket méltatja, de lendületet ad munkánk folytatásához is.

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a díj nemcsak közvetlenül az erdész, természetvédő, tűzoltó, pedagógiai és kommunikációs szakembereket felvonultató projektcsapatot illeti meg. Az elismerés ugyanannyira szól mindazoknak az erdőgazdálkodóknak, földműveseknek, kertészkedőknek, erdőjáróknak, dohányzó gépjárművezetőknek, továbbá Magyarország minden lakosának és hazánk külföldi vendégeinek is, akik a projekt sikeréhez hozzájárultak akár csak azzal is, hogy a tüzet „óvatosan használva” elkerülték az erdőtűz kialakulását.  Felelősségteljes magatartásukat az erdők nevében is köszönjük!

A FIRELIFE kampányról a projekt saját oldalán olvashatnak részletesebben: http://erdotuz.hu/kezdolap/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek