2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • A válaszadás biztonsága! – Bűnmegelőzési tanácsok a népszámlálás időszakára

A válaszadás biztonsága! – Bűnmegelőzési tanácsok a népszámlálás időszakára

A népszámlálás az egyedüli teljes körű statisztikai adatgyűjtés, amely egy adott időpontra vonatkozva számba veszi az ország valamennyi lakosát és lakását, és átfogó képet nyújt az ország, a társadalom valós állapotáról, változásairól.



Annak érdekében, hogy a népszámlálás gond nélkül mehessen végbe és a polgárok mind teljesebb védettséget élvezzenek a tolvajokkal és csalókkal szemben, érdemes a rendőrség bűnmegelőzési ajánlásaira odafigyelni és azokat megszívlelni!


A válaszadás biztonsága! – ELBIR bűnmegelőzési hírlevelek!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya elkészítette és megküldte az érintetteknek az aktuális bűnmegelőzési témájú hírlevelét.

A hírlevél népszámlálással foglalkozó külön száma a közlemény alján csatolt mellékletként letölthető!

Információs háttér:

Felelni, de hogyan? Válaszadási know-how.

2011. október 1-je és október 31-e közötti időben nép- és lakásszámlálásra, továbbá az ebből kimaradtak 2011. november 8-ig történő pótösszeírására kerül sor.

Sajnos az utóbbi időben elszaporodtak a trükkös módszerrel végrehajtott lopások, ezért felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy a népszámlálás időszakában is feltűnhetnek olyan rossz szándékú emberek, akik magukat számlálóbiztosnak kiadva juthatnak be lakásokba és az ott lakók figyelmét elterelve próbálnak eltulajdonítani különböző értékeket.

Az elkövetőkre jellemző, hogy sosem „dolgoznak” egyedül. Küllemük többnyire ápolt, rendezett, modoruk megnyerő, ezért könnyebben beférkőzhetnek az emberek bizalmába. Hihető, életszerű történeteket mondanak el, melyek célja minden esetben a figyelemelterelés.

Amennyiben a tolvaj cselekménye közben lelepleződik, kizárólag az adott helyzet mérlegelése után szabad ellenállást tanúsítani vele szemben, mert az addig „csak” megtévesztésre, figyelemelterelésre koncentráló elkövető a zsákmány megszerzése érdekében, akár a testi épséget veszélyeztető magatartást is tanúsíthat, erőszakot alkalmazhat. Veszélyhelyzetben célszerűbb a rendőrség vagy a szomszédok, járókelők segítségét kérni.

Javasoljuk, hogy több ismeretlen látogató fogadása esetén ismerősök, rokonok is tartózkodjanak a lakásban. Idegen személyt soha ne hagyjunk felügyelet nélkül!

Az áldozattá válás elkerülése érdekében az értékeket (ékszerek, készpénz, takarékbetétkönyv, bankkártya, stb.) a személyes okmányoktól (személyi igazolvány, lakcímkártya, útlevél, jogosítvány, TAJ kártya, adó kártya, stb.) elkülönítve célszerű tárolni.

Magyarország területén 2011. szeptember 27. és 30. közötti időben, mintegy 40 000 számlálóbiztos minden egyes lakott épületbe eljuttat egy-egy úgynevezett adatfelvételi csomagot. Ezen szerepel az összeíró személy neve, azonosítója és telefonszáma. Ezt a számot tárcsázva megtudhatjuk a számlálóbiztos látogatásának pontos dátumát, időpontját.

A becsöngető népszámlálást végző minden esetben felmutat majd egy kék színű, számlálóbiztosi igazolványt, amelyen szerepel a biztos neve és aláírása, az azonosítószáma, valamint a kártya hátoldalán a település jegyzőjének az aláírása. Ezen igazolvány kizárólag a biztos személyazonosságát igazoló fényképes hatósági igazolvánnyal (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) együtt érvényes! Az alábbi, ingyenesen hívható zöld számokon lehetőség van az adatok valódiságágának ellenőrzésére is.

A népszámlálás során a személyes okirataikat a számlálóbiztosok nem kérhetik el, ők viszont hitelt érdemlően, a fent felsorolt okmányaikkal igazolják magukat.

Amennyiben veszélyben érzi magát, hívja bizalommal a rendőrséget az ingyenes 107-es, vagy a 112-es segélyhívók valamelyikén. Ha korábbi bűncselekményre vonatkozóan rendelkezik adatokkal, névtelenül tárcsázhatja a rendőrség által működtetett Telefontanú 06-80/ 555-111-es ingyenes számát is.

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Közel kilencmillió forint a kár
Egy kazincbarcikai sértett számlájáról közel kilencmillió forintot vett le egy elkövető. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytat…

További cikkek