2024. 03. 19. kedd

József, Bánk
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Intézetvezető főnővér neve után lett Katalin a – korábbi – nővérszálló

Intézetvezető főnővér neve után lett Katalin a – korábbi – nővérszálló

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban megújult és megszépült – a korábban Nővérszállóként ismert – KATALIN HÁZ.

A Blaskovics utcai ingatlan egykori dolgozójáról, Dongó Istvánné, Katika, volt intézetvezető főnővérről kapta a nevét – korábban Nővérszállóként ismerték a helyiek az épületet. A házat  október 05-én, szerda délelőtt adtuk át ünnepélyesen. Az első lakók – kórházi dolgozók – október közepén költözhetnek be.

Az épület az Egészségügyi szakellátók szállóinak fejlesztése elnevezésű projekt részeként újult meg. A négyszintes, lapostetős, téglaszerkezetű ház az 1960-as években készült, állapota miatt – eddig – évek óta üresen állt. A beruházásnak köszönhetően egy minden igényt kielégítő 61 férőhelyes szálló várja az intézmény dolgozóit, ezzel is segítve a korszerű lakhatási lehetőséget.

Háttér:

  • Első ütemben, 2019-ben a kórház Európai Uniós forrás (KEHOP-5.2.10-16-2018-00180

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház szállóhely épületenergetikai fejlesztés projekt) keretében energetikai felújítást hajtott végre, ennek során a külső homlokzat és lábazat hőszigetelése, a homlokzati nyílászárók korszerű, műanyag nyílászárókra történő cseréje és napelemes rendszer telepítése is megtörtént. A beruházás bruttó 140 millió forintból valósult meg.

  • A második ütemben, 2022-ben az EFOP-2.2.0-16-2016-00001 projekt keretében a KATALIN HÁZ belső generál felújítására került sor. A bontási munkák elvégzése után 61 férőhely – napjaink követelményeinek megfelelő komfortos élettér – kialakítására került sor bruttó 400 millió forintnyi összegben. A beruházás részeként a belső falazatot teljesen elbontottuk, új lakóegységeket alakítottunk ki.

Új, belső nyílászárók (ajtók) kerültek beépítésre. Megújultak a gépészeti rendszerek, a víz-, szennyvíz, a központi fűtés és a teljes elektromos ellátórendszer. Több lakószobánál alternatív lehetőségként további férőhely biztosított +1 db ágy elhelyezésével. Ennek megfelelően alakítottuk ki a szoba és konyha „kapcsolatát”.

 

Az egy férőhelyes lakószobák – részben páros elhelyezéssel -, két szoba között kialakított közös mosdó-előtérrel rendelkeznek, amelyből zuhanyzó és WC helyiség nyílik. Emellett készültek egyszemélyes, saját fürdőszobával rendelkező lakószobák is. A lakószobákban, saját ellátásra önálló minikonyhát alakítottunk ki (elektromos főzőlappal, hűtővel, egymedencés csepptálcás mosogatóval).

 

Szintenként a közös konyha is kialakításra került, amelyet egy időben több személy is használhat. A mosdó-előterekben mosógép lehetősége biztosított a tervezett elektromos és gépészeti kiállásokkal. Szintenként közös használatra alkalmas mosókonyha és takarítószer tároló helyiségek is rendelkezésre állnak. A lakószobákba beépített szekrények növelik a komfortfokozatot. A szintenként kialakított közös konyha helyiségek nagyobb főzési kapacitást biztosítanak az épületben lakóknak és teljes körűen bútorozottak. A közös mosókonyhákban a mosó- és mosó-szárítógépek elhelyezése is megtörtént.

Az épületben egy teljes körűen akadálymentesített lakóegység és egy nagyobb vendég-apartman is kialakításra került. A földszinten található nagy társalgó közösségi események megtartására is alkalmas.

 

Keveset beszélnek róla, hogy a kórház munkáltató is, több mint 5 ezer munkavállaló dolgozik az intézményben – mondta Dr. Révész János, a kórház főigazgatója.

Hozzátette: már eddig is kiemelt figyelmet fordítottunk a szabadidős tevékenységekre,  a dolgozók mentális egészségére, ezért uszoda, kultúrközpont és sportpálya is van az intézmény területén, valamint óvoda a kisgyermekes kollégáknak. A lakhatás segítése pedig a pályakezdőknek jelent kiváló lehetőséget – jegyezte meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Lehűléssel indul a hét
Lehűléssel és élénk széllel indul a jövő hét, visszatérnek az éjszakai fagyok és a csúcshőmérséklet is csak 10 Celsius-fok körül várható a többórás na…

További cikkek

Lehűléssel indul a hét
Lehűléssel és élénk széllel indul a jövő hét, visszatérnek az éjszakai fagyok és a csúcshőmérséklet is csak 10 Celsius-fok körül várható a többórás na…