2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • így tarthatnak lépést erdeink a klímaváltozással

így tarthatnak lépést erdeink a klímaváltozással

a szürke tölgy jelenthet megoldást a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat díjazottja szerint

A klímaváltozás hatására a csökkenő talajvízszint és a szélsőséges időjárás egyre nagyobb mértékben veszélyeztetik természetes erdeinket. Az átlaghőmérséklet további emelkedése pedig még inkább növelni fogja az ökológiai és gazdasági veszteségeket, ugyanis a hazánkban őshonos fafajok ehhez egyre nehezebben képesek alkalmazkodni. A megoldást az olyan szárazságtűrő fajokban kereshetjük, mint a szürke tölgy – véli Hegedüs Ivett Margit, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik díjazottja.

 

Egyre ritkábbak azok a napok, amikor ne szembesülnénk a klímaváltozás hatásával és ne látnánk a világon, de akár csak Európa-szerte is erdőtüzeket, árvizeket, szélsőséges időjárás okozta pusztításokat. „Csak fenntarthatósági fejlesztések segítségével, szemléletváltással élhetjük túl a természet hanyatlását. Mindezek  megvalósulásában pedig a fiatal generáció kulcsszerepet játszik. A K&H Csoport ezekre az aktuális kihívásokra szeretne reagálni, ezért hirdette meg idén is a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatot az alap-, mester- és PhD képzésben részt vevő hallgatók számára, amelyre szeptember 30-ig lehet jelentkezni” – mondta el Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

 

Kihívás pedig bőven akad. A tavalyi évben például a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat díjazottja, Hegedüs Ivett Margit arra adott választ, hogyan lehetne eredményesebb az erdősítés folyamata és tarthatnának lépést erdeink a klímaváltozással. A téma fontosságát az is mutatja, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2000 és 2017 közötti időszakban történő fásítások nyomán a hazai erdők nagysága csaknem 153 ezer hektárral bővült, ám területarányokat tekintve az Európai Unióban még így is le vagyunk maradva: a Világbank 2018-as adatai alapján hazánk 22,9%-kal a huszonegyedik helyen áll az erdők arányát tekintve.

 

„Az erdősítés folyamatát nehezíti hazánkban, hogy az őshonos fafajok nehezen tudják felvenni a harcot a környezeti hatásokkal. Hiába ültetnénk belőlük többet, félő, hogy hamar kipusztulnának. A klímaváltozás hatására csökkenő talajvízszint, a szélsőséges időjárás, az átlaghőmérséklet emelkedése pedig még inkább növelni fogja az ökológiai és gazdasági veszteségeket. Sokkal nagyobb hangsúlyt kell ezért fektetni a szárazságtűrő fafajokra, ezekkel ugyanis stabilabbá lehetne tenni azokat az erdőállományokat, amelyek leginkább ki vannak téve a globális felmelegedés negatív hatásainak. Nyitottnak kell lennünk a nem őshonos, akár balkáni eredetű fafajok hazai alkalmazására is, mint a szürke tölgy” – világított rá a lehetséges megoldásra Hegedüs Ivett Margit, K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat 2020-as díjazottja.

 

A kocsányos tölggyel feltételezett rokonságban álló, de hazánkban nem őshonos fafajt eddig leginkább külföldön kutatták. A Soproni Egyetem kutatója szerint azonban a szürke tölgy szárazságtűrése és a hazai vegetációba illeszkedése miatt különösen alkalmas lehet arra, hogy kísérletezzünk vele. „Annak ellenére, hogy a kutatási téma viszonylag új irányvonal, az eddigi eredmények felkelthetik a hazai érdeklődést a fafaj iránt, és a jövőben a szürke tölgy az alföldi erdőgazdálkodás meghatározó részévé válhat. További vizsgálatokkal és hasonló szárazságtűrő fafajokkal pedig talán lépést tarthatunk a klímaváltozással” – összegezte az eredményeket Hegedüs Ivett Margit.

 

idén is nyitva a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat

Az elmúlt hat évben összesen 18 felsőoktatási intézmény több mint 300 tehetséges diákja nyújtotta be színvonalas szakmai pályamunkáját a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatra, hogy bemutassák innovatív kutatási területeiket. Az idén is meghirdetett ösztöndíjprogram célja, hogy anyagi támogatással segítse, ösztönözze az újító szemléletű fiatal szakembereket arra, hogy aktív szerepet vállaljanak az agrárágazat fenntartható fejlődésének előremozdításában. A teljes pályázati kiírás itt érhető el.

 

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek