2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Hőségben is bevethető lesz a MATE és a Béke Agrár Kft. új szarvasmarha diagnosztikai rendszere

Hőségben is bevethető lesz a MATE és a Béke Agrár Kft. új szarvasmarha diagnosztikai rendszere

A hőstressz okozta tüneteket is megfelelően kezelheti az az innovatív szarvasmarha diagnosztikai döntéstámogató rendszer, amelynek fejlesztésére 604,4 millió forint támogatást nyert a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Béke Agrár Kft. alkotta konzorcium.
A háromszáznál több szarvasmarhát tartó telepeken jól ismert jelenségnek számít az ún. elveszett tehén szindróma (loser cow syndrome), amikor a beteg vagy valamilyen rutinszerű beavatkozást, így például körmözést, mesterséges termékenyítést vagy elléshez segítséget igénylő állatot gyakran nem veszik észre a tehenészetekben a munkaerő hiánya vagy annak szakképzetlensége miatt.
A piacon jelenleg elérhető precíziós szarvasmarhatartási rendszerek már valamelyest kezelik ezt a problémát, hőség idején azonban ezek sem kellően hatékonyak, hiszen hőstressz esetében az állatok mozgási aktivitása és szociális viselkedése megváltozik, amit a rendszer gyakran tévesen értékel és ok nélkül küld riasztást a tulajdonosnak. A MATE és a Béke Agrár Kft. alkotta konzorcium ezt a problémát igyekszik csökkenteni.
A tervezett rendszer az állat testhőmérsékletét, mozgási aktivitását és szívműködését fogja mérni, a nagymennyiségű adat elemzése alapján pedig képes lesz az ivarzás és az ellés időpontjának megbízható előrejelzésére, akár hőstressz-időszakban is. Mindezek hatására a gazdaságilag legfontosabb szaporodási mutatók is javíthatók lesznek a hőstressz időszakában.
A rendszer alapja a szívritmus és a szívritmus-változékonyság elemzésén alapuló stresszmonitoring, amely gyakorlati körülmények között egy teljesen új területet jelenthet az állattenyésztési tudományok területén.
A fejlesztés révén lehetőség nyílik majd a betegségek akut szakaszban történő felismerésére és az aktuális stresszállapot validált szívműködési mutatókkal történő folyamatos, élethosszon át tartó monitorozására.
A  projekt során fejleszteni kívánt rendszerre az egész világon, minden tejelő szarvasmarhatartással foglalkozó üzemben szükség van, hiszen a klímaváltozás minden olyan országot érint, ahol szarvasmarhatartásra épülő állatitermék-előállítás folyik.
A projektről bővebb információt a https://palyazatok.uni-mate.hu/ oldalon olvashatnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek