2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Vízügyi világtalálkozó – megkezdődött a Budapest Water Summit

Vízügyi világtalálkozó – megkezdődött a Budapest Water Summit

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) legtöbb tagállama és számos nemzetközi szervezet képviselője érkezett Budapestre, hogy részt vegyen a 2013-as év egyik legjelentősebb diplomáciai eseményén, a Budapesti Víz Világtalálkozón (Budapest Water Summit: www.budapestwatersummit.hu.) Az október 8-11. között zajló rendezvénysorozat Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére jött létre.  Az eseményen a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) nemzetközi üzletember találkozót szervez. A víz olyan természeti kincs a világban, amely minden ember, így minden állam számára az egyik legfontosabb érték. Éppen ezért hívta életre a magyar kormány az ENSZ-szel valamint a Víz Világ Tanácsával (World Water Council) közösen a nemzetközi csúcstalálkozót, amelynek egyik legfőbb célja, hogy az ENSZ közgyűlése számára konkrét ajánlást fogalmazzon meg a 2015 utáni átfogó, vízzel és szanitációval kapcsolatos fenntartható fejlődés kidolgozásához. A Budapesti Víz Világtalálkozón közel 1200 fő vesz részt a világ minden tájáról. A plenáris ülésre az ENSZ tagállamok vízügyi miniszterei, az ENSZ és szakosított intézményei továbbá más nemzetközi szervezetetek képviselői kaptak meghívást.
A Nemzeti Külgazdasági Hivatal által szervezett partnering esemény során október 9-11. között a Budapest Water Summit valamennyi résztvevője kétoldalú, előre egyeztetett tárgyalásokon vehet részt. Az eseményre 60 szervezet regisztrált, amelyek 29 különböző nemzetet képviselnek és több mint száz tárgyalást bonyolítanak le. Európán kívül Észak- és Dél-Amerikából, Ázsiából és Afrikából érkeztek szakemberek. A HITA a partnering segítségével járul hozzá a vízipari szakma személyes kapcsolatteremtéséhez és konkrét gazdasági együttműködések, illetve befektetések megalapozásához.

A HITA idén júniusban adta ki a rendezvény hivatalos kiadványát „The Hungarian Water and Sanitation Industry in the 21st century” címmel, amely a magyar vízipar területeit és az ezen a területen tevékenykedő hazai vállalatokat mutatja be.

Víz Világfórumot először Marrakesh-ben rendeztek 1997-ben. A Világfórum – amelyet azóta már öt alkalommal, a világ különböző pontjain rendeztek meg – a nemzetközi vízpolitika egyik legfontosabb nemzetközi eseménye, ahol kormányzati, parlamenti és önkormányzati képviselők, valamint vízügyi szervezetek és nemzetközi szakmai szervezetek tanácskoznak.

Az idei budapesti esemény a vízügyi szakma egyik legjelentősebb találkozója. Előzménye a 2012. júniusi Rio de Janeiro-ban megrendezett Rio+20 Fenntartható Fejlődési Csúcstalálkozó, melynek során Magyarország prioritásként kezelte a víz és szanitáció kérdését.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek