2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Újabb enyhítések lépnek életbe: lehet például lakodalmat tartani – vidéken

Újabb enyhítések lépnek életbe: lehet például lakodalmat tartani – vidéken

Június 1-től maximum kétszáz főig vidéken és Pest megyében megrendezhetők lesznek az esküvők – közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
A legfontosabb intézkedések:

Az esküvőkön, lagzikon a biztonsági előírásoknak megfelelően az asztalok közötti védőtávolságot be kell tartani.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, az 1,5 méteres védőtávolságra és az arc eltakarására vonatkozó szabályokat fenntartják az egész országban.

A vidéki enyhítések között említtette, hogy a megyékben a vendéglátóhelyek belső zárt részében (különösen étteremben, kávézóban, cukrászdában, büfében, presszóban) a tartózkodás a jövőben megengedett; az ott dolgozók kötelesek maszkot viselni, erre kérik lehetőség szerint a vendégeket is, valamint a védőtávolság betartására.

Közölte, hétfőtől megnyitnak a szabad területen lévő vidéki játszóterek, parkok. A szállodák és a panziók a megyékben fogadhatnak vendégeket – mondta. Jelezte, a védőtávolság betartásáról a nap folyamán várhatóan megjelenő rendelet rendelkezik.

Gulyás Gergely azt mondta, a kormány lehetségesnek látja a koronavírus-járvány miatt bevezetett budapesti korlátozások enyhítését is.

Emlékeztetett arra, hogy a hatályos korlátozó szabályok vasárnap éjfélig hatályosak. Megjegyezte, az új szabályokat pénteken vagy legkésőbb szombaton mindenki megismerheti.

A kormány megállapította, hogy az elmúlt napokban csökkent a halálesetek, a megbetegedések és az aktív fertőzöttek száma. Ez annak köszönhető, hogy Magyarország polgárai betartották a védelmi intézkedéseket, korlátozásokat – mondta, külön köszönetet mondott a budapestieknek és a Pest megyeieknek.

Szerinte az élet visszaigazolta a 11 nappal ezelőtt a vidéki megyékre vonatkozó eltérő szabályozás bevezetését. A lazítások nem vezettek ahhoz, hogy a fertőzés tömegessé vált volna vidéken; a legtöbb fertőzött továbbra is Budapesten van – közölte.

Gulyás Gergely kérdésre elmondta: a kormány arról is döntött, hogy az ottalvást nem igénylő gyermektáborokat nyáron meg lehet tartani. A hónap végén a járványügyi helyzet ismeretében döntenek az ottalvós táborokról – jelezte.

A miniszter megerősítette június 2-ig nem lesz iskolai oktatás Magyarországon. Hozzátette: Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azt jelezte: a tanév lezárásával akkor sem lesz gond, ha a diákoknak már nem kell visszatérniük júniusban az iskolákba.

Az újabb betegellátási rendet, illetve a járványkórházak jövőjét firtató felvetésre megerősítette, Magyarországon és Európában nagyjából egyetértés van abban, hogy egy második hullám veszélye komoly. Kitért arra is, hogy a járvány levonulása „farkasfogszerű”, azaz lehetnek néhány napig tartó emelkedések, ezért kulcsfontosságú, hogy az egészségügy kapacitása rugalmas legyen. A veszélyhelyzet végével is fenn kell tartani olyan szabályokat, amelyek a rugalmasságot, az azonnali intézkedés lehetőségét garantálják – fűzte hozzá.

Megjegyezte: most azt látják, hogy a járványban megbetegedettek száma jelentősen csökken, ezért – ha a folyamat fennmarad – az egészségügyben is visszafordulhatnak, és a szabaddá tett ágyak ismét felhasználhatóak hagyományos gyógyításra.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva közölte: azt remélik, hogy minél rövidebb ideig lesz szükség a veszélyhelyzet fenntartására, és ha nem változik meg alapvetően a helyzet, akkor június vége felé a rendkívüli veszélyhelyzeti felhatalmazást a kormány vissza tudja adni. De folyamatosan figyelemmel kell lenni a járványügyi helyzetre – figyelmeztetett.

Szólt arról is, hogy a veszélyhelyzet végéig indokolt az ingyenes parkolást fenntartani.

Forrás: MTI

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek