2024. 03. 19. kedd

József, Bánk
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Tegnap éjjel elhallgattatták az ellenzéket a parlamentben

Tegnap éjjel elhallgattatták az ellenzéket a parlamentben

Az úgynevezett „rabszolga” törvény vitájában tegnap éjjel a parlamentben Lezsák Sándor levezető elnök kizárt több ellenzéki politikust is. Bangóné Borbély Ildikót (MSZP), Demeter Mártát (LMP) és Szél Bernadett (független) képviselő hozzászólása után sorban kizárta őket a vita lehetőségéből.


Két Fideszes politikus, Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf egyéni képviselői indítványt nyújtott be, amely szerint a munkáltatók éves túlóráztatási keretét 250-ről 400 órányira emelnék fel, és a jelenlegi egy év időtartalmú elszámolást három évesre tolnák ki. A kormánypárt azt sem merte bevállalni, hogy valamelyik miniszter, netán maga a kormány legyen a beterjesztő így megspórolták a társadalmi egyeztetést és a 2/3 tudatában akár át is verhetik ezt a törvénymódosítást a parlamenten.

Az ellenzéki képviselők nem véletlenül hívják ezt a módosítást rabszolga-törvénynek, hiszen a munkavállalók ezzel jóval kiszolgáltatottabbak lesznek, mint eddig. Sőt azzal, hogy a jelentősen megemel túlóráztatási lehetőség a családok együtt tölthető idejét még inkább csökkenti – a legkevésbé sem érdekelte az összesen öt jelenlévő Fideszest. Szél Bernadett független képviselő arra hívta fel beszédében a figyelmet, miközben legalább hatszor figyelmeztette Kósa Lajost, hogy emelje már fel a fejét a laptopjából és nézzen rá a felszólaló képviselőtárására, hogy már így is igen kevés idejük marad a dolgozó embereknek a családjukra. „Naponta hét perc, ennyi jut egy gyerekre egy szülőnek. Ez a családok évében kifejezetten arcátlan, hogy a túlmunka-keret lényeges megemelésével és aránytalan elosztásával még inkább csökkenti. És ne hivatkozzanak a kollektív szerződésekre sem, mert a munkáltatók és a munkavállalók érdekérvényesítő képessége nem egyforma, utóbbiaké közelit a 0-hoz.” Szél negyedórás felszólalása végén Kósa Lajost szembesítette a Fidesz jelszavai és a valóság közti óriási különbségre. „ Lassan még a kormánypártokra szavazók is rájönnek arra, hogy nem ezt a mozit akarják nézni, nem erre fizettek be. Kósa úr ön megint ordas nagyot hazudott.”

Ezután Lezsák Sándor megvonta a további vita lehetőségét és sok ellenzéki képviselő már nem tudta elmondani a véleményét.

Nem csak Szél Bernadettnek, hanem másoknak is az a véleménye, hogy a Fidesz direkt késői időpontra rakatta a törvénymódosítás vitáját, hogy azon kevesen jelenjenek meg és az esetleges követők száma is jelentősen kisebb legyen. Elég undorítónak tűnt az is, hogy a Fidesz részéről összesen öten jelentek meg, a törvény módosítás másik beterjesztője, Szatmáry Kristóf ott sem volt. A KDNP részről senki nem volt jelen az ülésteremben. Az ellenzéki Szél Bernadett arról is beszélt, hogy milyen az, hogy a dolgozók túlóráztatásának jelentős megemelésekor a kormánypárti képviselők nincsenek a munkahelyükön, vagyis a parlamenti ülésteremben.

Kertész Z István

Fotó:Kertész Z István/kép: Szél Bernadett közösségi oldala

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Lehűléssel indul a hét
Lehűléssel és élénk széllel indul a jövő hét, visszatérnek az éjszakai fagyok és a csúcshőmérséklet is csak 10 Celsius-fok körül várható a többórás na…

További cikkek

Lehűléssel indul a hét
Lehűléssel és élénk széllel indul a jövő hét, visszatérnek az éjszakai fagyok és a csúcshőmérséklet is csak 10 Celsius-fok körül várható a többórás na…