2022. 08. 16. kedd

Ábrahám
1 EUR 399 HUF
1 GBP 472 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Tállai András: a napokban indul a támogató eljárás mintegy másfél ezer Amerikából jövedelmet szerző adózónál

Tállai András: a napokban indul a támogató eljárás mintegy másfél ezer Amerikából jövedelmet szerző adózónál

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az amerikai társhatóságtól kapott pénzintézeti számlainformációkat veti össze az adózók bevallási adataival. Most az érintettek mentesülhetnek a szankciók alól, hiszen a revizorok támogató eljárás keretében önellenőrzési ajánlattal keresnek meg mintegy másfélezer adózót – tájékoztatta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára az MTI-t.
A nemzetközi adóügyi megfelelés előmozdítása céljából 2014-ben kötött úgynevezett FATCA-egyezménynek köszönhetően a NAV az amerikai adóhivataltól adatokat, pontos pénzintézeti számlainformációt kap azokról a magyar illetőségű személyekről, akik Amerikában jövedelmet szereztek – mondta az államtitkár.
A jövő héten indulhat a támogató eljárás azoknál az adózóknál, akik jövedelmet szereztek Amerikából, ám ez az összeg nem szerepel a bevallásukban. A kockázatelemzők ezúttal csak azokat a 2014-ben Amerikában osztalék- és kamatjövedelmet szerző adózókat vették górcső alá, akiknek a 2014-re vonatkozó kamat- és osztalékbevételük több, mint a bevallásukban szereplő összeg. Az adóhivatali rostán fennakadó mintegy 2 ezer adózót most a NAV támogató eljárással segíti – emelte ki az adóhivatal ügyfélbarát oldalát Tállai András.
Az Amerikában szerzett osztalék- és kamatjövedelmet a bevallásban is fel kell tüntetni. Ha az adózókat nem támogató, hanem ellenőrzési eljárásban vizsgálná a NAV, az érintettek a befizetni elmulasztott adó megfizetésén túl akár 200 százalékos adóbírsággal és a jegybanki alapkamat kétszeresére rúgó késedelmi pótlékkal is számolhatnának. Ezzel ellentétben a támogató eljárásban az adózó lehetőséget kap a NAV-tól arra, hogy saját maga önellenőrzés keretében rendezze 2014-es bevallását. Az adón kívül csak a jegybanki alapkamattal megegyező mértékű önellenőrzési pótlékot kell megfizetnie – magyarázta az államtitkár.
Hangsúlyozta: annak ellenére, hogy a támogató eljárásban való részvétel önkéntes, minden érintettnek érdemes kihasználnia, hiszen az eljárás keretében rendezett jogsértések miatt semmilyen szankciót nem szabhat ki a NAV.
“A támogató eljárás maximális kihasználására kértem munkatársaimat” – mondta Tállai András, jelezve, ezért januártól az azonos típusú jövedelmet szerző adózók bevallásait vizsgálja a NAV. Az airbnb-zők után most az amerikai osztalék- es kamatjövedelem következett. Az előzetes bejelentés előnyeit érdemes kihasználni mindenkinek, hiszen a kockázatelemzést az eset súlyosságától függően három eljárás követhet: támogató, ellenőrzési vagy – szándékos, súlyos adócsalás esetén – büntető. Az ellenőrzés tényleges megkezdéséig pedig bárki önellenőrzéssel rendezheti adóbevallását.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek