2022. 06. 30. csütörtök

Pál
1 EUR 394 HUF
1 GBP 456 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szlovákia új elnöke, Zuzana Caputová nincs könnyű helyzetben

Szlovákia új elnöke, Zuzana Caputová nincs könnyű helyzetben

Zuzana Čapotová a hétvégén megnyerte a szlovák elnökválasztást, első nőként az ország történetében. Azonban hiába lett államfő, az alkotmány szerint korlátozott a jogköre.

A 45 éves, két lány édesanyja Zuzana Čaputová a hétvégi szlovákiai elnökválasztást nagy fölénnyel nyerte meg. Ugyanakkor északi szomszédunknál ugyanúgy, mint nálunk, korlátozottak az államfő jogosítványai. Azonban így is nagy a jelentősége, hogy Szlovákia történetében először nő töltheti be ezt a funkciót. Bár hivatalosan csak júniusban iktatják be Caputovát, lényegében már szinte mindenki úgy tekint rá, mint hivatalban lévő elnökre.

A második forduló (Szlovákiában közvetlen és kétfordulós az elnökválasztás, tehát nem a parlamentbe bejutott pártok döntik el, hogy ki legyen az államfő.) 58,4%-os eredményét picit árnyalja, hogy országos szinten elég alacsony, mindössze 41,8%-os volt a részvételi hajlandóság. Még ennél is kevesebben mentek el szavazni a magyarok lakta déli térségben, ugyanakkor a szavazati arány ezeken a területeken is egyértelműen Čaputovának kedvezett. Nagyjából elmondható, hogy azok a magyarok, akik elmentek voksolni, inkább a Čaputovát támogatták. Ez nem is csoda, hiszen az egyik, részben magyar párt, a Bugár Béla vezette Most-Híd is beállt a második fordulóban Čaputová mögé. Azokkal a Szlovákiában élő magyarokkal, akikkel tudtunk beszélni, mind nagy várakozással és szimpátiával tekintenek Čaputová intézkedési elé. Ez természetesen egyáltalán nem teljes körű felmérésen alapul, de jelzi, hogy a változások iránti igény Szlovákiában a magyarok között is óriási.

Hírportálunkon februárban beszámoltunk Ján Kuciak és Martina Kusnírová  meggyilkolásának egy éves évfordulójáról, és a szlovák belpolitikai élet felbolydulásáról. A változást igénylők tábora egyre növekszik, így most most abban lehet reménykedni, hogy a bűnözői és a legmagasabb politikai körök összefonódása komoly akadályokba fog ütközni. Talán ezt várják a legtöbben az országban. Van is remény erre, mert a hazaival ellentétben, a szlovák elnöknek joga van kiválasztani a legfőbb ügyészt, sőt az ügymenet mikéntjébe is van beleszólása.

Azonban koránt sem mindenki örül Čaputová győzelmének, bár a fővárosban és a nagy városokban, sőt minden megyében, a 18 – 59 éves korosztályban, nemektől függetlenül erős volt a támogatottsága, ugyanakkor az idősebb, a kevésbé iskolázottak és a Kelet-Szlovákiában élők közül jóval kevesebben szavaztak rá.

A nem rég alakult Progresszív Szlovákia nevű baloldali-liberális párt, amelynek Čaputova alelnöke lett, eléggé kis létszámú és nincs is bent a parlamentben, így közvetlen országgyűlési háttere egyelőre kérdéses. Továbbá meg kell küzdeni az országban egyre inkább elharapódzó szélsőséges politikai pártokkal és azok támogatóival is.

A Čaputova elképzeléseit támogatók mellett jelentősen erősödik a Nyugat-ellenes, szélsőjobboldali, idegen- és rendszerellenes véleményen lévők tábora is.   Utóbbiakat a fasiszta Marián Kotleba, és a bukott legfelső bíró, Štefan Harabin jelképezi. Ők ketten az első körben elvitték a szavazatok egynegyedét. Nagy a valószínűsége annak, hogy ezeknek az embereknek nem volt kedvük egyik állva maradt elnök-aspiráns mellé sem odaállni. Így Čaputovának ezt a nem csekély tábort is részben meg kell hódítania, ha tényleges és lényeges változásokat akar elérni.

Zuzana Čaputová az eredményvárója ünnepségét hamar otthagyta és a Pozsony belvárosában lévő Ján Kuciák és Martina Kusnírová emlékhelyéhez sietett – ezzel talán azt is jelezve, hogy a változások elkezdődtek.

Zuzana Čaputová felért a csúcsra – a közölt képünkön is az 1011 méter magas Szitnya hegycsúcsán látható szimpatizánsai körében. Sokan Magyarországról is nagy figyelemmel és reménnyel kísérjük majd a hatalmasokkal szembeszálló jogásznő államfői munkásságát.

Kertész Z István

Fotó forrása: Vladimir Simicek/AFP/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hogyan védhetjük ki, hogy mobiltelefonjainkat lehallgatásra használják?   Amióta az emberiség kommunikációs eszközöket használ, azóta vanna…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum