2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szlovákia új elnöke, Zuzana Caputová nincs könnyű helyzetben

Szlovákia új elnöke, Zuzana Caputová nincs könnyű helyzetben

Zuzana Čapotová a hétvégén megnyerte a szlovák elnökválasztást, első nőként az ország történetében. Azonban hiába lett államfő, az alkotmány szerint korlátozott a jogköre.

A 45 éves, két lány édesanyja Zuzana Čaputová a hétvégi szlovákiai elnökválasztást nagy fölénnyel nyerte meg. Ugyanakkor északi szomszédunknál ugyanúgy, mint nálunk, korlátozottak az államfő jogosítványai. Azonban így is nagy a jelentősége, hogy Szlovákia történetében először nő töltheti be ezt a funkciót. Bár hivatalosan csak júniusban iktatják be Caputovát, lényegében már szinte mindenki úgy tekint rá, mint hivatalban lévő elnökre.

A második forduló (Szlovákiában közvetlen és kétfordulós az elnökválasztás, tehát nem a parlamentbe bejutott pártok döntik el, hogy ki legyen az államfő.) 58,4%-os eredményét picit árnyalja, hogy országos szinten elég alacsony, mindössze 41,8%-os volt a részvételi hajlandóság. Még ennél is kevesebben mentek el szavazni a magyarok lakta déli térségben, ugyanakkor a szavazati arány ezeken a területeken is egyértelműen Čaputovának kedvezett. Nagyjából elmondható, hogy azok a magyarok, akik elmentek voksolni, inkább a Čaputovát támogatták. Ez nem is csoda, hiszen az egyik, részben magyar párt, a Bugár Béla vezette Most-Híd is beállt a második fordulóban Čaputová mögé. Azokkal a Szlovákiában élő magyarokkal, akikkel tudtunk beszélni, mind nagy várakozással és szimpátiával tekintenek Čaputová intézkedési elé. Ez természetesen egyáltalán nem teljes körű felmérésen alapul, de jelzi, hogy a változások iránti igény Szlovákiában a magyarok között is óriási.

Hírportálunkon februárban beszámoltunk Ján Kuciak és Martina Kusnírová  meggyilkolásának egy éves évfordulójáról, és a szlovák belpolitikai élet felbolydulásáról. A változást igénylők tábora egyre növekszik, így most most abban lehet reménykedni, hogy a bűnözői és a legmagasabb politikai körök összefonódása komoly akadályokba fog ütközni. Talán ezt várják a legtöbben az országban. Van is remény erre, mert a hazaival ellentétben, a szlovák elnöknek joga van kiválasztani a legfőbb ügyészt, sőt az ügymenet mikéntjébe is van beleszólása.

Azonban koránt sem mindenki örül Čaputová győzelmének, bár a fővárosban és a nagy városokban, sőt minden megyében, a 18 – 59 éves korosztályban, nemektől függetlenül erős volt a támogatottsága, ugyanakkor az idősebb, a kevésbé iskolázottak és a Kelet-Szlovákiában élők közül jóval kevesebben szavaztak rá.

A nem rég alakult Progresszív Szlovákia nevű baloldali-liberális párt, amelynek Čaputova alelnöke lett, eléggé kis létszámú és nincs is bent a parlamentben, így közvetlen országgyűlési háttere egyelőre kérdéses. Továbbá meg kell küzdeni az országban egyre inkább elharapódzó szélsőséges politikai pártokkal és azok támogatóival is.

A Čaputova elképzeléseit támogatók mellett jelentősen erősödik a Nyugat-ellenes, szélsőjobboldali, idegen- és rendszerellenes véleményen lévők tábora is.   Utóbbiakat a fasiszta Marián Kotleba, és a bukott legfelső bíró, Štefan Harabin jelképezi. Ők ketten az első körben elvitték a szavazatok egynegyedét. Nagy a valószínűsége annak, hogy ezeknek az embereknek nem volt kedvük egyik állva maradt elnök-aspiráns mellé sem odaállni. Így Čaputovának ezt a nem csekély tábort is részben meg kell hódítania, ha tényleges és lényeges változásokat akar elérni.

Zuzana Čaputová az eredményvárója ünnepségét hamar otthagyta és a Pozsony belvárosában lévő Ján Kuciák és Martina Kusnírová emlékhelyéhez sietett – ezzel talán azt is jelezve, hogy a változások elkezdődtek.

Zuzana Čaputová felért a csúcsra – a közölt képünkön is az 1011 méter magas Szitnya hegycsúcsán látható szimpatizánsai körében. Sokan Magyarországról is nagy figyelemmel és reménnyel kísérjük majd a hatalmasokkal szembeszálló jogásznő államfői munkásságát.

Kertész Z István

Fotó forrása: Vladimir Simicek/AFP/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek