2024. 04. 18. csütörtök

Andrea, Ilma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szijjártó: tovább növekedhet a Kínába irányuló magyar export

Szijjártó: tovább növekedhet a Kínába irányuló magyar export

 Pekingben ülésezett kedden a kínai-magyar gazdasági vegyes bizottság, amelynek magyar társelnöke, Szijjártó Péter szerint – a tavalyi 10 százalékos bővülés után – tovább folytatódhat a Kínába irányuló magyar export növekedése.

A tanácskozáson elhangzott, hogy a közép- és kelet-európai térségben Kína számára Magyarország az elsőszámú befektetési célpont, a második legnagyobb importforrás és a harmadik legjelentősebb kereskedelmi partner – tájékoztatta Szijjártó Péter az MTI-t.

    A magyar-kínai kétoldalú kapcsolatokért felelős kormánybiztos azt mondta, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok pénzügyi alapja rendkívül stabil, köszönhetően a nemzeti bankok közötti 10 milliárd jüan értékű valutacsere-megállapodásnak, az eximbankok között létrejött újabb 100 millió eurós hitelkeret-szerződésnek, valamint az eximbankok által létrehozott 500 millió dolláros közép-európai befektetési alapnak.

    A Kínába irányuló magyar export a tavalyi esztendőben 10 százalékkal növekedett, a további növekedés forrása pedig a mezőgazdasági kivitel lehet, ugyanis a kínai kormány jelzése alapján célegyenesbe ért a magyar sertés, kacsa, liba és nyúl exportengedélyek kiadása.

    Szintén a magyar export növekedését fogja segíteni a magyar-kínai kereskedőház, amely megkezdte működését Pekingben – közölte Szijjártó Péter.

    A vegyes bizottság társelnökei, Szijjártó Péter és Csung San kereskedelmi miniszterhelyettes, egyetértettek az infrastrukturális beruházások fontosságában, ennek megfelelően mindkét kormány prioritásként kezeli a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítását, valamint a Budapestet elkerülő tehervasútvonal megépítését.

   Szijjártó Péter közölte: a vegyes bizottság ülésén szóba került a két ország közötti közvetlen légi járat újraindítása, amiről a két kormány tárgyalásokat kezd.

    Szijjártó Péter a nap folyamán megbeszélést folytatott Vang Csao külügyminiszter-helyettessel és Li Csi-pinggel, a Kínai Fejlesztési Bank alelnökével.

MTI

 

 

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…