2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szijjártó Péter: Magyar cégek külpiaci sikereiről szóltak az elmúlt napok

Szijjártó Péter: Magyar cégek külpiaci sikereiről szóltak az elmúlt napok

Három cég, 57 milliárd forintnyi beruházás, 13,8 milliárdos állami támogatás, 730 új munkahely. Ez az elmúlt napok mérlege.
A múlt héten, szerdán a Külgazdasági és Külügyminisztériumban jelentette be a Tisza-TK Projekt Kft. vezetője, hogy a cég gabona-feldolgozó gyár építésébe kezd, ez lesz a rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb élelmiszeripari beruházása. Az új üzem az előállított termékek 70 százalékát fogja exportálni.
Július 14-én Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke szintén a KKM-ben számolt be arról, hogy a társaság 1600 négyzetméterrel növeli a gyártóterületét és 400 négyzetméterrel a logisztikai raktárát.
Július 17-én, pénteken pedig Jancsó Péter, a 110. évfordulóját ünneplő, padlógyártással foglalkozó Graboplast elnök-vezérigazgatója beszélt arról, hogy az exporttevékenység növelése érdekében bővítik a tatabányai gyárukat, és Kecskeméten is fejlesztéseket terveznek.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a pénteki sajtótájékoztatón a következőket mondta:
„Soha annyit nem kellett dolgozni a nagy nemzetközi vállalatok befektetéseinek Magyarországra vonzásáért, mint most. Hogy ebben sikereket tudunk elérni, azt mutatja az a puszta tény is, hogy Közép-Európában először átvettük az első helyet abban a rangsorban, ami a GDP-hez viszonyított külföldi tőkebeáramlást veszi alapul.  Ebben a rangsorban tehát most már elsők vagyunk Közép-Európában, ami azt jelenti, hogy a nemzetgazdaság összteljesítményéhez képest hozzánk jön a legtöbb külföldi működő tőke. Azonban, annak érdekében, hogy a beruházások növekedésének ütemét hosszú távon fenntarthatóvá tegyük, a beruházások szerkezetét ki kell egyensúlyoznunk. Tehát a mennyiségi szemlélet mellett a szerkezeti szemléletet is elő kell venni. Magyarul legalább annyit kell dolgoznunk a magyar vállalatok beruházásaiért, mint amennyit a külföldi beruházásokért folytatott versenyben dolgozunk. Ezért is örömteli, hogy egyre több magyar vállalat éppen a külpiaci, külgazdasági teljesítménye nyomán eléri azt a helyzetet, hogy Magyarországon jelentősen növelni tudja a beruházásait.  

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Lehűléssel indul a hét
Lehűléssel és élénk széllel indul a jövő hét, visszatérnek az éjszakai fagyok és a csúcshőmérséklet is csak 10 Celsius-fok körül várható a többórás na…

További cikkek