2021. 10. 19. kedd

Nándor
1 EUR 361 HUF
1 GBP 428 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szijjártó Péter: felsőoktatási megállapodást írtak alá Indiana állammal

Szijjártó Péter: felsőoktatási megállapodást írtak alá Indiana állammal

 A magyar kormány és Indiana állam közötti felsőoktatási megállapodást írtak alá, amelynek nyomán egy újabb amerikai egyetem indíthatja el képzési programját Budapesten – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon az MTI-nek.

A tárcavezető kifejtette: Magyarországnak kőkemény küzdelemben kell helytállnia a világgazdaság drámai változásai közepette, így az ország versenyképességét alapvetően határozza meg a felsőoktatás minősége, az, hogy milyen szakembereket tud képezni a magyar felsőoktatás.

Ezért Magyarországnak az az érdeke, hogy a magyar felsőoktatási intézmények világszínvonalat képviselő külföldi egyetemekkel építsenek ki együttműködést – mutatott rá.

Közölte: az Indiana államban működő Notre Dame Egyetem az Egyesült Államokban az egyik legkomolyabb presztízzsel rendelkező felsőoktatási intézmény, amely 176 éves történelemre tekint vissza, és a 2018-as világranglistán a 150. helyet foglalja el.

Szijjártó Péter felidézte: a Notre Dame Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem között hosszú, két évtizedes múltra visszatekintő oktatási együttműködés van, amely korábban kisebb közös programok elindításáról, oktatócseréről szólt.

“Most azonban sikerült nyélbe ütni azt a megállapodást, amelynek értelmében a Notre Dame Egyetem világszínvonalú képzései közül hármat is elindít 2019 szeptemberétől Budapesten”, így vegyészmérnöki, építőmérnöki és mechatronikai szakjai elindulnak a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel folytatott együttműködés keretében – magyarázta.

A külügyminiszter kitért rá: cserébe a Pázmány Péter Katolikus Egyetem a Szentszéknél akkreditált, fenntartható fejlődéssel kapcsolatos szakot indít Indianában.

Kiemelte: ahhoz, hogy az egyetemek együttműködése újabb szintre léphessen, és a Notre Dame Egyetem elindíthassa képzéseit Budapesten, az új felsőoktatási törvény értelmében államközi megállapodást kellett kötni, amelyet Eric Holcomb indianai kormányzóval aláírtak.

A tárcavezető úgy vélte, a megállapodás “önmagán túlmutató jelentőséggel rendelkezik”, mivel ezzel az egész magyar felsőoktatási rendszer erősödik.

A világszínvonalú műszaki képzésekkel a magyar beruházási, befektetési környezet is megerősödik, hiszen a műszaki szakokról kikerülő hallgatókra mindig óriási a kereslet – mondta. Hozzáfűzte: továbbá a külföldi befektetői közösség számára jó ajánlólevél lesz, hogy a Notre Dame Egyetem műszaki képzéseket indít Budapesten.

Szijjártó Péter szerint mindettől az ország versenyképességének növekedése és a befektetői közösség Magyarországról alkotott véleményének további javulása várható.

Arról is beszélt, hogy “a magyar-indianai kapcsolatok fejlődése önmagáért beszél”: tavaly 96 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom, több indianai vállalat is újabb magyarországi befektetéseket készít elő, a felsőoktatási együttműködéssel pedig három színvonalas képzést tudtak Budapestre hozni.

“Mindezt úgy, hogy ez az együttműködés csak a tavalyi esztendőben formalizálódott egy megállapodás aláírásával” – mondta a külügyminiszter.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Sokfelé esős, zivataros idővel kezdődik a hét, és egyúttal ér véget a nyár. A hét második felében több lesz a napsütés, többfelé továbbra is várhatók …

További cikkek

Ismét útjára indul a KSH országos középiskolai statisztikai csapatversenye A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2021/2022-es tanévben is megrend…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum