2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szijjártó Péter: az eurázsiai szabadkereskedelmi térség létrehozása Magyarország és Európa érdeke is

Szijjártó Péter: az eurázsiai szabadkereskedelmi térség létrehozása Magyarország és Európa érdeke is

Európának egyértelmű érdeke, hogy újraindítsa az eurázsiai szabadkereskedelmi térség gondolatát, és ez Magyarország nemzetgazdasági érdekeit is szolgálná – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pozsonyban hétfőn.

A magyar diplomácia vezetője erről a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) és a keleti partnerség országai (Moldova, Fehéroroszország, Ukrajna, Örményország, Georgia és Azerbajdzsán), illetve az EU soros elnökségét ellátó Románia külügyminisztereinek pozsonyi találkozója után beszélt. A tanácskozáson elsődlegesen gazdasági, azon belül kereskedelmi és energetikai témák, valamint biztonsági kérdések kerültek terítékre. Szijjártó Péter elmondta: Európának egyértelműen az az érdeke, hogy a világgazdaság legfontosabb szereplőivel közeli és szoros együttműködést építsen ki, és így egyértelmű érdeke az eurázsiai szabadkereskedelmi térség gondolatának újraindítása. „A szabadkereskedelmi térség létrehozása egyértelműen szolgálná Magyarország nemzetgazdasági érdekeit is” – tette hozzá. Kifejtette: a keleti partnerség hat országával Magyarország 1300 milliárd forintnyi kereskedelmet bonyolít egy év alatt, ezért minél kevesebb a bürokratikus akadály a kereskedelem útjában, annál jobb. Szijjártó Péter rámutatott: az eurázsiai szabadkereskedelmi térség gondolata már évekkel ezelőtt megfogalmazódott, de most, hogy Kína Egy övezet, egy út kezdeményezése egyértelműen diktálja a világgazdasági változások tempóját, indokolt, hogy ez a téma újra napirendre kerüljön. A magyar külügyminiszter a kezdeményezésről elmondta: annak keretében a gazdasági együttműködés szorosabbra fűzéséhez alapvető szükségességű infrastrukturális fejlesztésekre kerül sor. „Összességében a szabadkereskedelem is érdekünk és az eurázsiai gazdasági együttműködés szorosabbra fűzése is érdekünk” – szögezte le Szijjártó Péter. Hozzátette: a hat ország közül hárommal (Ukrajnával, Moldáviával, Georgiával) már folyamatban van a szabadkereskedelmi megállapodás végrehajtása, most pedig azt javasolják, hogy ezt bővítsék ki a másik három országra is. A találkozón szó volt a résztvevők közötti energetikai együttműködésről is. Ezzel összefüggésben a magyar diplomácia vezetője elmondta: Magyarországnak egyértelműen az az érdeke, hogy a déli gázfolyosón annyi gázt szállítsanak az azeriek Délkelet-Európába, hogy azzal számítani lehessen a közép-európai gázellátás tekintetében is. „Több forgatókönyvvel számolunk a magyar gázbeszerzés diverzifikálása tekintetében, de sajnos ezek közül az egyik lassabban halad, mint a másik, ezért fontos, hogy az azeri gázt is a lehetséges forgatókönyvek között tartsuk” – jelentette ki Szijjártó Péter, rámutatva: ezért is szorgalmazzák, hogy az Európai Unió minden támogatást adjon meg a déli gázfolyosó fejlesztéséhez. (MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Lehűléssel indul a hét
Lehűléssel és élénk széllel indul a jövő hét, visszatérnek az éjszakai fagyok és a csúcshőmérséklet is csak 10 Celsius-fok körül várható a többórás na…

További cikkek