2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szijjártó: Mongólia segíthet az együttműködésben Oroszországgal

Szijjártó: Mongólia segíthet az együttműködésben Oroszországgal

(MTI) – Mongólia segíthet Európának az Oroszországgal való pragmatikus együttműködés kialakításában – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter magyar újságíróknak kedden Ulánbátorban, miután mongol kollégájával tárgyalt.
Szijjártó Péter a Lundeg Pürevszürennel tartott megbeszélésről tájékoztatva kifejtette: alapvetően nemzetközi politikai kérdésekről volt szó, és már régóta ismert az a magyar álláspont, hogy Európa nagyon sokat fog veszíteni hosszú távon azzal, ha továbbra sem képes egy pragmatikus együttműködést újra kiépíteni Oroszországgal. Ebben pedig Mongólia sokat segíthet – vélekedett.
Hangsúlyozta: Európának egyértelműen az az érdeke, hogy létrejöjjön az együttműködés az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió között. Ha ez nem történik meg, akkor a világgazdasági versenyben az EU és Oroszország is rendkívüli módon lemarad – mutatott rá.
A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok egyre aktívabban szervezi regionális és interregionális együttműködését, és láthatóan Kína is építi azt a gazdasági együttműködési rendszert, amelyben egyértelműen övé a vezető szerep. Emellett az arab országoknak is egyre fontosabb a regionális kitekintés – tette hozzá.
Szijjártó Péter közölte: ebben a globális versenyben Európa és Oroszország – döntően azért, mert az egymás közti konfliktussal van elfoglalva – lemaradt, és ha ez így folytatódik, akkor hosszú távon is komoly károkat szenved emiatt.
Úgy vélte, az EU-nak az lenne az érdeke, hogy Oroszországgal és az Eurázsiai Gazdasági Unióval szoros együttműködést alakítson ki. Az a korábbi koncepció, amely egy Lisszabontól Vlagyivosztokig tartó szabadkereskedelmi övezetet tűzött ki célként, sosem volt olyan fontos, mint most – mondta. Kiemelte: az Egyesült Államok, Kína és az arab országok nagyon aktívak lettek a világgazdaságban, ezért Európának és Oroszországnak „mindenképpen össze kellene zárnia” és együtt kell működnie.
Ez a jelenlegi világpolitikai körülmények miatt, vagyis az ukrajnai helyzet miatt egyáltalán nem egyszerű – vélekedett.
Mint mondta, Mongólia partnerségi megállapodást kötött az EU-val és partnerségről tárgyal az Eurázsiai Gazdasági Unióval is, ráadásul az ország lesz a júliusi Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) házigazdája.
Ezért a tárcavezető arra kérte mongol kollégáját, hogy országa lépjen fel egyfajta közvetítőként az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió között, hiszen Mongóliának is érdeke, hogy ez a két integráció szorosan együttműködhessen. Meg kell próbálni elérni, hogy az ASEM-csúcson áttörés legyen az európai-orosz viszonyban – magyarázta.
Felidézte: július 31-ig hatályosak jelenleg az Oroszországgal szembeni uniós szankciók, és „végre be kellene látni, hogy ezek a szankciók nem visznek közelebb az ukrajnai válság megoldásához, viszont rendkívüli károkat okoznak nemcsak az orosz, hanem az európai gazdaságoknak is”. A minszki megállapodások teljes körű betartása fontos, de be kell látni, hogy a szankciók ebben nem nyújtanak segítséget – mondta.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek