2024. 03. 19. kedd

József, Bánk
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szijjártó: a versenyképesség érdekében alkalmazkodni kell a megváltozott körülményekhez

Szijjártó: a versenyképesség érdekében alkalmazkodni kell a megváltozott körülményekhez

Az ország versenyképességének érdekében alkalmazkodni kell a megváltozott nemzetközi körülményekhez – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és Külügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán, pénteken Budapesten.

Az Együttműködés egy versenyképesebb Magyarországért 2017 címmel rendezett eseményen a tárcavezető beszédében kiemelte: az új amerikai elnök minden eddiginél patriótább gazdaságpolitikát folytat, „új helyzet van”, de mi ezt elfogadjuk és alkalmazkodunk, hogy versenyképesek legyünk az új nemzetközi körülmények között is.
Kifejtette: ezért csökkentették a társasági nyereségadót is – miként azt az AmCham is javasolta korábban -, hogy több céget ösztönözzenek a magyarországi befektetésekre.
A megváltozott körülmények között említette a Brexitet, amellyel kapcsolatban hangsúlyozta a fair megállapodás szükségességét, hogy a lehető legkönnyebb maradjon a gazdasági kapcsolatok fenntartása Nagy-Britannia és az EU, illetve Nagy-Britannia és Magyarország között. Nagy-Britannia távozásával az unión belüli szuverenista tábor is elveszíti a legerősebb tagját, egy olyan tagállam hagyja el az uniót, amely szerint erős országok kellenek az erős unióhoz – közölte.
A miniszter hangsúlyozta: most az a legfontosabb, hogy Magyarországra ne csak ideális termelési helyszínként tekintsenek a befektetők, hanem ideális kutatás-fejlesztési helyszínként is. Ezért alakították át például úgy a vonatkozó szabályozást, hogy egy támogatandó beruházásnál az alkalmazott technológia szintjét is figyelembe veszik – magyarázta.
Szijjártó Péter a kiszámíthatósággal érvelt a költségvetés korai elfogadása mellett, továbbá a kormány versenyképességet növelő intézkedési között tért ki a munkavállalók mobilitását segítő lépésekre. Ugyancsak beszámolt arról, hogy igyekeznek könnyebbé tenni a hozzáférést az internethez.
Az eseményt követően újságíróknak a tárcavezető elmondta: a versenyképességhez olyan szabályozásra van szükség, amely kedvez a vállalatoknak, ezért a kormánynak az a legjobb, ha megkérdezi a cégeket, mit tehet azért, hogy még több beruházás legyen az országban. Az AmCham már korábban is több olyan javaslatot tett, amely jót tett a befektetői környezetnek – emlékeztetett.
Egy a Tesla ügyével kapcsolatos kérdésre Szijjártó Péter közölte: folyamatosan kapcsolatban állnak a céggel, de a Tesla jelenleg azt figyeli, hogy a piaci körülmények hol alakulnak úgy, hogy a termékeik iránti kereslet nagyobb lehet, és a gyártási kapacitásról szóló döntések ez után következhetnek.
A külügyminiszter egy a migrációra vonatkozó kérdésre pedig kifejtette: „amíg mi vagyunk kormányon”, az országba nem jöhet be senki illegálisan, ezért a szigorú jogi és infrastrukturális intézkedések életben maradnak. Egy feladat van: Magyarország és a magyar emberek biztonságának garantálása – emelte ki.
Az AmChamnek a fórum alkalmából kiadott közleményében azt írták: küldöttségük megvitatta Szijjártó Péterrel Magyarország versenyképességének aktuális kérdéseit, továbbá a kamara legfrissebb, 17 pontos javaslatcsomagját egyebek mellett a befektetőbarát üzleti környezet, a versenyképes munkaerőpiac, a kutatás-fejlesztés, az innováció és a digitalizáció témájában.
Az AmChamnek jelenleg csaknem 370 tagja van, legtöbbjük nemzetközi cég magyarországi leányvállalata, illetve magyar vállalat. A kamara tagjai a teljes magyar export 35,3 százalékát adják és mintegy 220 ezer embert foglalkoztatnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Lehűléssel indul a hét
Lehűléssel és élénk széllel indul a jövő hét, visszatérnek az éjszakai fagyok és a csúcshőmérséklet is csak 10 Celsius-fok körül várható a többórás na…

További cikkek

Lehűléssel indul a hét
Lehűléssel és élénk széllel indul a jövő hét, visszatérnek az éjszakai fagyok és a csúcshőmérséklet is csak 10 Celsius-fok körül várható a többórás na…