2021. 10. 27. szerda

Szabina
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szijjártó: a kötelező kvótarendszer nem oldja meg a válságot

Szijjártó: a kötelező kvótarendszer nem oldja meg a válságot

Prága, 2015. szeptember 21., hétfő (MTI) – Ábrándokat kerget az Európai Unió, ha azt gondolja, hogy a kötelező kvótarendszer megoldhatja a migrációs válságot – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Prágában az MTI tudósítójának. A magyar diplomácia vezetője Prágában a visegrádi négyek külügyminisztereinek migrációs válsággal foglalkozó délután kezdődött rendkívüli találkozóján vesz részt. A tanácskozóra a lett, valamint az EU soros elnöki tisztségét betöltő Luxemburg külügyminiszterét is meghívták.     “Az igazi megoldás az lenne, ha az EU visszaszerezné az ellenőrzést saját határai felett, ha az EU ismét képes lenne megvédeni saját határait” – hangsúlyozta Szijjártó Péter. Szerinte “a kvótarendszer végrehajthatatlan, hiányoznak a megvalósítás alapvető feltételei”, és “csak fokozta a nyomást az Európai Unióra”.
A négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – egybehangzóan elutasítják a Brüsszel által javasolt kvótarendszert. A hétfői külügyminiszteri találkozó célja, hogy a tagországok újra egyeztessék a migrációs válsággal kapcsolatos álláspontjaikat az EU szerdai csúcstalálkozója előtt.
Szijjártó Péter szerint az uniós határok megvédése terén a neuralgikus pontot Görögország jelenti, amely képtelen megvédeni a schengeni határait.
“Ez egy európai felelősség, feladat, hogy Görögországot alkalmassá tegyük határai megvédésére, ezáltal az Európai Unió külső határainak a megvédésére is” – vélekedett a magyar diplomácia vezetője.
“Kezdeményezzük, hogy jöjjön létre egy masszív európai erő, amely meg tudja védeni Görögország határait. Ehhez pénzre, katonára, technikára van szükség. Mi ebben az esetben készek vagyunk ebből vállalni az EU-ban a ránk eső részt” – jelentette ki a külügyminiszter.
Szijjártó Péter szerint Európának számolnia kell azzal, hogy a migrációs nyomás a jövőben nem csökkenni, hanem növekedni fog.
A migrációs válságban “Magyarország mai nehéz helyzetét az okozza, hogy két EU-ország tudatos és demonstratív módon lábbal tiporja az európai uniós jogszabályokat” – mutatott rá a külügyminiszter. Megjegyezte: sem Görögország, sem Horvátország nem regisztrálja a menekülteket, hanem továbbküldi őket nyugat felé, Horvátország konkrétan Magyarországra szállítja őket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Sokfelé esős, zivataros idővel kezdődik a hét, és egyúttal ér véget a nyár. A hét második felében több lesz a napsütés, többfelé továbbra is várhatók …

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum