2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Srebrenicai mészárlás – Szijjártó: a nyugat-balkáni stabilitás megőrzésének kulcsa az európai perspektíva

Srebrenicai mészárlás – Szijjártó: a nyugat-balkáni stabilitás megőrzésének kulcsa az európai perspektíva

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád/Srebrenica, 2015. július 11., szombat (MTI)  – A srebrenicai mészárlás minden eddiginél világosabban megmutatta, hogy milyen fontos a stabilitás és a népek békés egymás mellett élése a Nyugat-Balkánon, az európai integráció pedig biztosíték lehet arra, hogy a jövőben a húsz évvel ezelőttihez hasonló események ne fordulhassanak elő –  jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI tudósítójának.

A tárcavezető részt vett a srebrenicai mészárlás huszadik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen a Potocari emlékközpontban.
Elmondta: Magyarország kormánya a jövőben is elkötelezetten fogja támogatni a nyugat-balkáni országok európai, illetve euroatlanti integrációs törekvéseit, mert úgy látják, hogy ebben a térségben a stabilitás fenntartásának legjobb eszköze az európai integráció perspektívája.
Kiemelte, hogy az emlékhelyen látható kiállításnak sokkoló hatása van, a több mint nyolcezer Srebrenicában megölt férfi és fiú képei, valamint az áldozatok ruhadarabjai és nevei láthatók.
Szijjártó Péter hozzátette, hogy az ünnepség méltóságteljes volt, a végén azonban komoly feszültség alakult ki (amikor a tömeg megdobálta Aleksandar Vucic szerb miniszterelnököt), és „a rendfenntartó erőknek jelentősen be kellett avatkozniuk, hogy ne fajuljanak el az események, és ne történjen valamifajta komoly tragédia ott a helyszínen”.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek