2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Segítik és támogatják a sikeres, magyar életpályát

Segítik és támogatják a sikeres, magyar életpályát

A nemzetpolitikai helyettes államtitkár szerint biztosítani kell és meg kell mutatni a külhoni magyarság számára, hogy segítik és támogatják a sikeres, magyar életpályát. Erről Répás Zsuzsanna beszélt egy szakmai konferencián pénteken a fővárosban. Rámutatott: a külhoni magyarság legnagyobb problémája a népességfogyás, aminek oka, hogy kevés gyermek születik, illetve az asszimiláció és az elvándorlás.

Hangsúlyozta: a magyar közösségek szempontjából a legfontosabbak a magyar intézmények és iskolák, amelyek azonban csak akkor működhetnek, ha abba magyar gyermekek járnak.

Szólt arról, hogy harminc oktatási programmal segítették a külhoni magyar oktatást. Ezek közül kiemelte a külhoni magyar óvodák évét, majd a külhoni magyar iskolák éveit és idén a külhoni felsősök évét. A programokra 100-100 millió, idén 140 millió forint áll rendelkezésre.

Az idei, a tehetséggondozást középpontba állító tematikus program részeként márciusban kárpát-medencei körutat szerveznek, pályaorientációs tréninget tartanak hetedikes-nyolcadikos diákoknak, és lehetőség nyílik a szakoktatás népszerűsítésére is. Folytatódik a módszertani továbbképzés, a Ringató program, és Csodasarok játék is várja a kisiskolásokat.

Az Oktatáskutató és Fejlesztőintézet által Értékek és dimenziók a Kárpát-medencében címmel elindított konferenciasorozat célja, hogy az itt élő magyarság megismerje a megújított köznevelés rendszerét és a magyar nyelvű oktatás színterein együttműködést alakítsanak ki.

A konferencia műhelykonferenciákkal folytatódik a következő hetekben, hat külhoni helyszínen.

(MTI, KIM Sajtó Osztály)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek