2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 456 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • „Kizárólag munkáltatói megrendelésre dolgozik a kormány”

„Kizárólag munkáltatói megrendelésre dolgozik a kormány”

„Csak a felső-középosztály járna jól, de ilyen a mi régiónkban nincs”

Hernádvölgyi Andrea az MSZOSZ alelnöke járt ma Miskolcon, aki Rohonka Sándorral, az MSZOSZ regionális képviselőjével sajtótájékoztatót tartott.

Rohonka Sándor, arról beszélt, hogy a szerintük igazságtalan adórendszerrel csak a felső-középosztály, illetve a gazdagok járnak jól, – de ilyenek a mi régiónkban nincsenek – az egyszerű munkavállaló, kiskeresetű nem. „A havi bruttó 295 ezer forint felett kereső embereket érinti pozitívan az új adótörvény, márpedig az országban havi bruttó 202 ezret, a régióban 166 ezret, a megyében 163 ezer 500 forintot keresnek az emberek átlagosan. Jól látszik, hogy a térségünkben élők a legnagyobb kárvallottjai a kormány adópolitikájának. A munkanélküliséggel kapcsolatban kijelentette: ma országos szinten 15,4 százalékos a ráta, megyénkben viszont 27,1. Borsod-Abaúj-Zemplénben ráadásul vannak olyan kistérségek, mint Encs, vagy Gönc környéke, ahol a 40 százalékot is meghaladja az állástalanok aránya. Sok olyan kistelepülés van, ahol az egyetlen munkáltató az önkormányzat.

„Éppen csak verni nem lehet majd a munkavállalót”

Az adatok országosan sem sokkal jobbak, mondta az alelnök, majd bírálta a Munka Törvénykönyve tervezett változtatásait. Azt mondta, hogy ha a kormány terveit a parlament elfogadja, akkor súlyosan sérülnek a bérből és fizetésből élő emberek jogai. Úgy látszik a kormány kizárólag munkavállalói megrendelésre dolgozik. Mint fogalmazott, „éppen csak verni nem lehet majd a munkavállalót”. Az MSZOSZ szerint mind a Széll Kálmán Tervben, mind pedig a konvergencia-programban „botrányos” intézkedési tervek szerepelnek. Ilyen a munkavállalói próbaidő 6 hónapra történő emelése,- ami biztosítja, hogy indoklás nélkül felmondhassanak neki – a rokkantak egy részének „visszaterelése” a munka, illetve a munkanélküliség világába, vagy, hogy a kormány szándékai szerint heti 44 órát, azaz 5 és fél munkanapot kell majd dolgozniuk az embereknek, ugyanannyi bérért, mint amennyit 40 óráért kapnak.

„Szóljatok ha mozdulunk, mert mozdulunk!”

Hernádvölgyi Andrea azt is nehezményezte, hogy a munkavállalók kárára megváltoztatnának a szabadságok kiadására vonatkozó szabályokat, megszüntetnék a korkedvezményes nyugdíjat, megemelnék a nyugdíjkorhatárt. Szerinte az egyértelműen munkaadóbarát Orbán-kormány ezekkel az intézkedésekkel „cselédsorba taszítja az embereket”.
Ezt azonban nem hagyják a szakszervezetek, felkészültek arra, hogy megakadályozzák a munkavállalók jogainak drasztikus csorbítását. Az MSZOSZ alelnöke emlékeztetett az április 9-ei szakszervezeti demonstrációra, ahol 50 ezren tiltakoztak a kormány politikája ellen. – Ez azonban csak az első lépés volt, ha terveit meg is akarja valósítani a kormány, a szakszervezetek ismét tüntetni fognak. Már most, a hétvégén is lesz majálisi tüntetés Baranya megyében, de éhséglázadásra is számíthatnak. Láthatóan a kormány nem akar a szakszervezetekkel egyeztetni, sőt a sajtóban lejárató kampány van a szakszervezeti vezetők ellen.- Lehet egy darabig azt hangsúlyozni, hogy minden rendben van, és erre kapott felhatalmazást a kormány, de mára látható, hogy a választók nem ezt akarták, – fejezte be a tájékoztatót Hernádvölgyi Andrea.

OBE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek