2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Navracsics: súlyos örökség vár egy Fidesz-kormányra
Navracsics: súlyos örökség vár egy Fidesz-kormányra

Navracsics: súlyos örökség vár egy Fidesz-kormányra

Navracsics: súlyos örökség vár egy Fidesz-kormányraNavracsics Tibor szerint egy esetleges Fidesz-kormány súlyos örökséget vesz majd át a jelenlegi kabinettől. A Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek adott interjúban nem zárta ki, hogy az MSZP esetleg támogat majd fideszes javaslatokat az önkormányzatokat érintő költségvetési kérdésekben. Elismerte, a Fidesz arra készül, hogy egyfajta „cserét” hajtson végre az államigazgatásban. Navracsics Tibor elmondta, hogy a Fidesz-frakció nem készít alternatív költségvetést, annak ugyanis nincs értelme, hiszen úgyis leszavaznák a parlamentben. Közölte, a büdzsével kapcsolatban az eddigiekhez hasonló politikát folytatnak majd: a számukra fontos területekhez módosító indítványokat nyújtanak be.
 
Megjegyezte, hogy ezek sorsa valószínűleg ugyanaz lesz, mint korábban, azaz ezeket is leszavazzák. Az önkormányzatokat érintő tervezett megszorításokkal kapcsolatban elmondta, úgy látja, az MSZP-n belül erről még folyik a vita. Ha azonban – folytatta – a szocialisták úgy gondolják, hogy a kormány lépései nem a jó irányba mutatnak, és támogatják a Fidesz lépéseit, akkor ők elfogadják ezt az együttműködést.

Azzal összefüggésben, hogy Varga Mihály Fidesz-alelnök múlt pénteken túl optimistának nevezte az IMF Magyarország helyzetével kapcsolatos várakozásait, a frakcióvezető úgy fogalmazott: korábban is volt olyan helyzet, amikor nemzetközi szervezetek támogatták a kormány nyilatkozatait a gazdaság helyzetéről, később azonban kiderült, a kormány hivatalos adatközlő szervei rossz adatokat közöltek. „Tartunk attól, hogy a választások előtt ismét közeledünk ahhoz a szocialista taktikához, miszerint a valóságosnál rózsaszínűbben tűntetik fel a helyzetet, így például a munkanélküliségi adatokat, a gazdasági folyamatokat” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, miszerint egyértelmű-e, hogy a Fidesz kerül jövőre kormányra, nemmel válaszolt. Mint mondta, bő fél év múlva lesznek a választások, majd emlékeztetett, a Fidesz júniusi kongresszusán is úgy fogalmazott: „ha jól dolgozunk, jövőre ilyenkor Orbán Viktor lesz Magyarország miniszterelnöke”. Arra a felvetésre, hogy milyen örökséget vesznek át a Bajnai-kormánytól, Navracsics Tibor kifejtette: ezt akkor tudják meg, ha megnyerik a választást, de azt már most látják, hogy „súlyos lesz az örökség”.

Szerinte „súlyos mínuszokat” kell majd pótolni, amelyek nem csak anyagi természetűek, hiszen a polgárok irányába is komoly, nem anyagi jellegű tartozások vannak: például a gyülekezési és szólásszabadság tiszteletben tartása, a rendőrség jogszerű működése és még számos, a demokrácia minőségének romlását eredményező kérdés.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek