2024. 04. 16. kedd

Csongor
1 EUR 394 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Nagyüzem lesz az utolsó parlamenti ülésnapokon
Nagyüzem lesz az utolsó parlamenti ülésnapokon

Nagyüzem lesz az utolsó parlamenti ülésnapokon

Nagyüzem lesz az utolsó parlamenti ülésnapokonFeszített munkatempója lesz az Országgyűlésnek a parlamenti választások előtti utolsó két ülésen; az elfogadásra váró törvényjavaslatok már most is megtöltik a napirendet, ráadásul a kormány és az MSZP is azt tervezi, hogy újabb – legfeljebb szimbolikusnak nevezhető – jogszabálytervezeteket nyújt be. Az MTI úgy tudja, az már eldőlt, hogy januárban nem hív össze rendkívüli ülést a házelnök, bár a kampányfinanszírozás, a polgári törvénykönyv hatályba lépése (Ptké.) és a korrupciós törvény miatt is felmerült ennek ötlete.

A választások előtt kétszer kétnapos ülést tart a Ház februárban. A házszabály azonban ad lehetőséget arra, hogy az üléseket meghosszabbítsák, ha ezt kezdeményezi valamelyik frakció. Az MTI úgy tudja, ilyen megkeresés egyelőre nem érkezett a házelnökhöz.

Az Országgyűlésnek az utolsó két ülésen biztosan foglalkoznia kell a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvényjavaslatokkal. Az MTI információi szerint az MSZP és a szaktárcák már vizsgálják az államfő kifogásait. Felmerült, hogy a Ptké.-ben módosítják a hatályba lépés időpontjait és egységesen 2011. január 1-re időzítenek minden változást.

Tovább bővülhet a februári parlamenti napirend például a vagyonadóval, az Alkotmánybíróság (Ab) döntéseitől függően. Paczolay Péter, a testület elnöke tavaly úgy nyilatkozott, hogy még februárban döntenek a vagyonadóról.

Elméletileg személyi döntéseket is hozhat a parlament. Ha addigra a pártok meg tudnak állapodni az Állami Számvevőszék (ÁSZ) alelnökeinek és elnökének jelöléséről valamint a hiányzó két alkotmánybírókról, akkor róluk szavazhat majd az Országgyűlés. Az MTI értesülései szerint az ÁSZ elnökét és alelnökeit jelölő parlamenti bizottság még összeül, az alkotmánybírákat jelölő testület azonban már nem is ülésezik.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek