2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Mint a pártállami időkben

A  regnáló miniszterelnök bejelenti, hogy ki lesz a következő köztársasági elnök, miután Áder Jánosnak lejár a mandátuma és nyugdíjba vonul.  Így egyszerűen bejelentik az egyik legmagasabb közjogi státusz várományosát!

Normál, tehát jogállami körülmények között a köztársasági elnöknek elsődleges feladata, hogy pártállástól függetlenül összefogja az egész országot. Nos, el lehet rajta gondolkodni,  egyrészt arról, hogy a kormánypárt egyik pártkatonája mennyire alkalmas erre, másrészt, hogy ezt miért a regnáló miniszterelnök jelenti be, mindenféle előzetes egyeztetés nélkül?

Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje szerint a most „kiszemelt” Novák Katalin alkalmatlan erre a tisztségre  a politikus a közösségi oldalán ezzel kapcsolatban azt írja

„Bár Orbán Viktor ráérzett arra az elvárásra, hogy a társadalom örömmel látna több női vezetőt a közéletben, de szerinte „Novák Katalin nem az a személy. Ő még Áder Jánosnál is alkalmatlanabb arra, hogy ellent tartson Orbán Viktornak. Az államfői tisztség esetén a jelölttel szemben alkotmányos követelmény, hogy pártok felett álló, a nemzet egységét kifejező, köztiszteletben álló személy legyen. Novák Katalin ezzel szemben a Fidesz nemrég leköszönt alelnöke. Orbán Viktoros fülbevalót hord, a Fidesz elnökéhez végletekig lojális, az ország nagyobbik fele által nem támogatott jelölt. Olyan ember, aki szerint a nők kevesebbet érnek, mint a férfiak. Aki arról beszél, hogy ne akarjanak a nők annyit keresni, mint a férfiak

Márki-Zay szerint Novák Katalint személyes felelősség is terheli a jogállam lebontásáért, az ország megosztásáért, a gyűlöletkampányok szervezéséért, és a tomboló korrupcióért. A köztársasági elnöki feladatra teljesen alkalmatlan – véli a politikus.

Donáth Anna a Momentum nem rég megválasztott elnöke szintén közösségi oldalán reagált a bejelentésre. Márky-Zay-nál tovább gondolja a helyzetet és a közvetlen elnökválasztásért száll síkra.

„Magyarországon ma úgy derül ki, hogy ki lesz az ország legfőbb közjogi méltósága, államunk elnöke, hogy Orbán Viktor bejelenti. Az emberek pedig csak ülhetnek, nézhetik, hallgathatják a bejelentést.”

 

A Momentum elnöke szerint a szociális válság és a politikai megosztottság indokolná azt, hogy olyan ember legyen Magyarország köztársasági elnöke, aki a pártok felett, azokon átívelően testesíti meg a nemzet egységét. „Ebben még a korábbi Alkotmányunk és a mostani Alaptörvény is hasonlóan rendelkezik. Jól is van ez így, hiszen a nemzetegyesítő munkára szükség van.”

„A nemzet egységét a nemzet felhatalmazásával lehet és kell képviselni. Ideje visszaadni a jelölés és a választás jogát az embereknek, eljött az ideje a közvetlen köztársasági elnökválasztásnak, hogy egy békésebb, összetartóbb és egységesebb országot építhessünk.” – zárja posztját Donáth Anna.

Kertész Z István/kép: Hadházy Ákos fb. oldala

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek