2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Miért érdemes a köztartozásmentes adózói adatbázisba bejelentkezni?

Miért érdemes a köztartozásmentes adózói adatbázisba bejelentkezni?

2009. szeptember 1-jétől jelentősen bővült azon eljárások köre, ahol adóigazolás helyett az adózó olyan módon is hitelesen igazolhatja az adótartozás hiányát, hogy szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban. Az adózónak nem kell nemleges együttes adóigazolást beszereznie, a közbeszerzések teljesítéséhez kapcsolódóan akkor is kifizethetnek számára, ha szerepel ebben az adatbázisban. Idetartozik a Munkaügyi Központ által nyújtott foglalkoztatást elősegítő támogatás is, mely hónapról hónapra nagyon sok munkáltatót érint. Mi a köztartozásmentes adózói adatbázis (KOMA)?
Az állami adóhatóság honlapján közzétett, az adózó nevét és adószámát tartalmazó nyilvántartás, amely azokat az adózókat tartalmazza, akik/amelyek a jogszabály szerinti együttes feltételeknek megfelelnek (többek között nincs nettó adótartozása, valamint köztartozása; bevallási és befizetési kötelezettségének maradéktalanul eleget tesz; adószámát nem függesztették fel; nem áll csődeljárás, végelszámolás, illetve felszámolási eljárás alatt).

Hogyan lehet bejelentkezni?
Az illetékmentes kérelem – 11UK21 számú adatlapon – kizárólag elektronikus úton nyújtható be az ügyfélkapun keresztül (www.magyarorszag.hu). Ha az adózó a törvényben előírt feltételeknek megfelel, akkor az állami adóhatóság a kérelem benyújtásának hónapját követő hónap 10. napján felveszi az adatbázisba.

A köztartozásmentes adózói adatbázisról bővebb információ a 37. számú tájékoztató füzetben, a www.nav.gov.hu internetes honlapon található.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek