2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Megújulhat és megerősödhet a Magyarország és Kuvait közötti barátság

Megújulhat és megerősödhet a Magyarország és Kuvait közötti barátság

A Magyarország és Kuvait közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója jó alkalmat kínál arra, hogy megerősítsék és megújítsák a két országot összekötő barátságot – mondta Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten. A tárcavezető megbeszélést folytatott Szabáh el-Háled el-Hamad esz-Szabáh kuvaiti miniszterelnök-helyettessel, külügyminiszterrel, és az azt követő sajtótájékoztatójukon kiemelte: egy barátság akkor erős, ha időről időre megújul és még erősebbé tud válni. A Magyarország és Kuvait közötti kapcsolatok több szempontból is megerősödhetnek. Mindkét ország politikai szempontból az egyik leginkább stabil állam a térségében, ami lehetővé teszi: ahogyan Kuvait az arab világ elemzéséhez Magyarországnak, úgy Magyarország a közép-európai folyamatok megértésében Kuvaitnak nyújthat segítséget – magyarázta.

 

Navracsics Tibor közölte: emellett a két ország együttműködik különböző szakpolitikákban, és a most aláírt mezőgazdasági, vízgazdálkodási és egészségügyi témájú egyezmények mindkét országnak hasznosak lehetnek a kapcsolataik fejlesztéséhez.

 

A miniszter arról is beszélt, hogy ha Magyarországnak és Kuvaitnak hasonló az álláspontja bizonyos kérdésekben, közösen léphetnek fel a nemzetközi szervezetekben, ezáltal növelve befolyásukat.

 

Navracsics Tibor emlékeztetett: Kuvait az első ország volt az Öböl-térségben, amellyel 1964-ben diplomáciai kapcsolatot létesített Magyarország. Ez azt is jelenti, hogy az elmúlt 50 évben olyan kapcsolatok alakultak ki a két ország között, amelyek talán szorosabbak, mint a térség többi országához fűződő viszony – mutatott rá.

 

A kuvaiti külügyminiszter hangsúlyozta: a diplomáciai kapcsolatfelvétel 50. évfordulóján okkal számíthatnak a kétoldalú kapcsolatok további javulására és bővülésére, különösen az egyezmények által érintett területeken.

 

Szabáh el-Háled el-Hamad esz-Szabáh elmondta: az elmúlt időszakban több alkalommal is találkoztak a két ország vezetői, hogy áttekintsék a kapcsolataik fejlesztésének jövőbeli lehetőségeit.

 

A kuvaiti tárcavezető végül sok sikert kívánt az újonnan megalakult magyar kormánynak, és örömét fejezte ki, hogy ő lehetett az első külügyminiszter, akit Budapesten fogadott Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszterként.

 

A sajtótájékoztató után a miniszterek kétoldalú megállapodásokat írtak alá. Az első szándéknyilatkozat arról szól, hogy a két ország élénkíti kapcsolatait és az együttműködését a mezőgazdaságban. A második szándéknyilatkozat célja az országok technológiai, tudományos és igazgatási adottságainak erősítése a vízgazdálkodásban. Végül a harmadik aláírt dokumentum egy egyetértési megállapodás, amely szerint Magyarország és Kuvait erősítik és fejlesztik együttműködésüket az egészségügy területén.

 

 

(kormany.hu, MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek