2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Megállapodtak a legfontosabb kérdésekről az ellenzéki pártok

Megállapodtak a legfontosabb kérdésekről az ellenzéki pártok

Végre megegyeztek az ellenzéki pártok, ma a pártelnökök találkozóján a legfontosabb kérdésekről megállapodtak a Momentum, az MSZP, az LMP, a Jobbik, a Párbeszéd, és a Demokratikus Koalíció elnökei.

A 2022-es országgyűlési választásokra a legfontosabb kérdésekben megállapodott a hat párt vezetője. Kinyilvánították azon szándékukat is, hogy mind a 106 egyéni választókerületben egy jelöltet állítanak a hatalom jelöltjével szemben, és győzelem esetén a közösen elfogadott program és elvek alapján együtt kívánnak kormányozni az ország érdekében. Ennek alapjaként máris  megállapodtak abban, hogy az ország érdekében közös programot alkotnak, és az egyéni képviselőjelöltek kiválasztásánál a tárgyalásos út mellett az előválasztás intézményét is legitim eszköznek tekintik. Az ellenzéki pártok vezetői döntöttek arról is, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os választókerületben az időközi országgyűlési választáson a jobbikos Bíró László személyében közös összellenzéki jelöltet állítanak.

Valószínűleg nagyon sok, a kormánnyal nem szimpatizáló állampolgár várta ezt a megegyezést, és az erők összeadódásával nagyobb, jóval nagyobb az esély a jelenleg regnáló hatalom leváltására. Azonban még majdnem két év van a választásig, legalábbis ha az eredeti időben tartják meg a referendumot. Addig viszont aggódhatunk, hogy helyi szinten is kitartson a most egymással megegyező pártok közt az együttműködés. Ne ismétlődhessen meg a gödi eset, sőt azt sürgősen le kellene – megnyugtató módon zárni, de ugyanilyen kellemetlen ügy az ellenzéki összefogásra nézve az MSZP kispesti korrupciós gyanúja.

Amit talán a legkevesebbszer hallani, hogy csak úgy működhet hosszabb távon a pártok összeborulása, ha külön-külön mindegyik megtalálja abban a számítását. Itt van a Jobbik, amely nagyon sokáig kívül állt az ellenzéki látókörön. Aztán a közös sors, a regnáló hatalom minden riválist beszántani akaró cselekedetei, például az Állami Számvevőszék modora és szankciói mégis csak összehozta a széles együttműködési szándékot, mi több a közös cselekvést. A Fidesz-kdnp annyira szélsőséges irányban ment el, hogy a Jobbiknak az eredeti politikája már nem volt tovább tartható, hiszen oda a kormánypártok tanyáztak le. Most a Jobbiknak a polgári közepet érdemes megcéloznia, mert igazából ott van ma hely, és azt a vonalat viszonylag sokan támogatnák. Az LMP már pedzegeti, hogy ismét összeállna a valódi tagság nélküli Párbeszéddel, a megszólított meg érzi, hogy a szocialisták hátán már nem tudnának újból bekúszni a Parlamentbe. Ugyanakkor az egységes zöld párt a mostani állás szerint nem tudna 5%-ot összekalapozni. A Demokratikus Koalíció és a Momentum az Európai Uniós választásokon nagyot lépett előre, így megborították az addigi erősorrendet. Az MSZP meg jó, ha önállóan bejut az országgyűlésbe. Nyilván megkezdődnek a pártközi alkudozások, és félő, hogy ha nem is mindig, de jelentős számban a pártbeli tisztség szerint fogják egyik-másik politikust előtérbe tolni, holott most a rátermettség és az adott személy iránti bizalom lenne a legfontosabb. Például jó lenne, ha nem a pártbeli ismeretség döntene arról, hogy egy jogász végzettségű személy egy nagy közlekedési szervezet felügyelője legyen, hanem egy szakember, aki lehet, hogy egyik párthoz sem kötődik, de kiváló a tudása.

Viszont, ha nem fognak össze a parlamenti ellenzéki pártok, külön-külön elvesztek és ráadásul a szimpatizánsok haragját is magukra vonják, mert mostanra már talán a legtöbben tudják, hogy csak közös erővel lehet győzni, csak közös erővel lehet eredményeket elérni.

Kertész Z István

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek