2021. 10. 19. kedd

Nándor
1 EUR 361 HUF
1 GBP 428 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Még évekig korlátozzák a folyadékok felvitelét a repülőgépek fedélzetére
Még évekig korlátozzák a folyadékok felvitelét a repülőgépek fedélzetére

Még évekig korlátozzák a folyadékok felvitelét a repülőgépek fedélzetére

Még évekig korlátozzák a folyadékok felvitelét a repülőgépek fedélzetéreMég évekig el fogják kobozni az Európai Unióban repülőgépbe szálló utasoktól a márkás italokat, kölniket, sőt a szenteltvizet is, mert a folyékony robbanószerek felkutatására alkalmas berendezések még mindig nem készültek el, az iparág nem fejlődött a várt ütemben – ismerte be az Európai Bizottság jelentésében. Az Egyesült Államok egy hónapja tett hasonló megállapítást. Hetvennyolc amerikai repülőtéren már üzembe helyeztek a külön gépbe helyezett folyadékok és gélek elemzésére alkalmas szoftverrel ellátott újgenerációs röntgenkészülékeket, amelyek azonban még túl gyakran jeleznek riadót ártalmatlan flakonok esetén is.

Ez a rendszer még nem hitelesített. A gyártók szerint még egy-másfélévi munkára lesz szükség a szoftvereken – közölte egy biztonsági szakértő Brüsszelben.

Egy másik, megálmodott masina képes lenne a táskából való kivétel nélkül elemezni a folyadékokat. Több cég dolgozik rajta, de várhatóan három-négy évre még szükségük van.

Az Európai Unióban eddig mindössze két, meglehetősen körülményes eljárást hitelesítettek. Az olcsóbbiknál egyfajta érzékelőt nyomnak a folyadékba. A másik gép, amely leginkább egy háztartási robothoz hasonlít, egy szkenner, amely egyenként vizsgálja át a palackokat.

Brüsszelnek, amely 2010-re ígérte a hatékony technológiák bevezetését, az Európai Parlamenttel kell egyezkednie. Két éve a képviselők ugyanis az utasokat bosszantó intézkedések enyhítését kérték, arra hivatkozva, hogy nem a folyadékok veszélyességét vizsgálják, csak a mennyiségét.

Az Európai Unió tagállamaiból utazók mindössze 100 milliliteres palackokat vagy tubusokat vihetnek fel magukkal a kézipoggyászban a repülőgép fedélzetére, azokat is legfeljebb egyliteres lezárt tasakban. Kivételt csak az uniós repülőterek boltjaiban vásárolt áruk képeznek.


(MTI)

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Sokfelé esős, zivataros idővel kezdődik a hét, és egyúttal ér véget a nyár. A hét második felében több lesz a napsütés, többfelé továbbra is várhatók …

További cikkek

Ismét útjára indul a KSH országos középiskolai statisztikai csapatversenye A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2021/2022-es tanévben is megrend…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum