2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Magyarország roncstemető?

Az elmúlt években több ezer jobbkormányos roncsautót hoztak be Magyarországra. Ilyen autókat az itthoni szabályok szerint azonban nem lehet forgalomba hozni. Ezeket az autókat elnyeli a föld vagy a hazai javításra szoruló autókat hozzák külföldi roncsautókból helyre? Ez a kérdés merült fel az adóhatóságnál is, amikor a nyomozóhatóság jelzése alapján indult több magánszemélynél adóellenőrzés. A rendőrségnél tett feljelentés alapján a magánszemélyek több éve ezres nagyságrendben rendszám nélküli, forgalomból kivont személygépjárművet hoztak be és jellemzően alkatrészként értékesítettek Magyarországon. A nyomozóhatóság jelzése alapján az állami adóhatóság adóellenőrzések keretében vizsgálta az ügyletek adójogi kihatását.

A külföldi gépkocsik értékesítését a magánszemélyek interneten hirdették. Ezen a web portálon az általuk behozott járművek szerepeltek, és ha a vevők nem találták meg az igényeiknek megfelelő járművet, lehetőségük nyílt paraméterek megadása mellett gépjárművek külföldről való beszerzésére is.

A vizsgálatok során az adóhatóság feltárta, hogy a magánszemélyek bankszámláin több tízmillió forint mozgott havonta. A magánszemélyek elmondták, hogy a bankszámlákon szereplő összegek nem a saját tulajdonukat képezik, hanem az egy külföldi társaság vagyona és a cég az abból finanszírozott gépjárműveket az azokat megvásárló magánszemélyeknek, adóalanyoknak kiszámlázta.

Az adóhatóság e tény felderítése érdekében megkereste a külföldi adóhatóságot. Tájékoztatásuk alapján a hivatkozott társaság a vizsgált időszakban valóban gépjárművek értékesítésével foglalkozott, de kevesebb bevételt vallott be, mint amennyi a vizsgált magánszemélyek bankszámláira beérkezett. A vizsgálat során a magánszemélyek az adóhatósággal nem működtek együtt és az általuk vállalt kötelezettségeket sem teljesítették.

A revízió a magánszemélyeknél az elért és nem adózott jövedelmek alapján összesen 260 millió forint adóhiányt állapított meg, mely a szankciókkal együtt közel fél milliárd forint befizetési kötelezettséget eredményezett.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatóság

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek