2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Magyar állampolgárok menedék iránti kérelme: kérelem-elbírálás 48 óra alatt

Magyar állampolgárok menedék iránti kérelme: kérelem-elbírálás 48 óra alatt

A Svájci Nagykövetség sajtóközleménye a miskolci menedék kérelmezök ügyében

 A Szövetségi Bevándorlási Hivatal (ODM) gyorsított eljárás keretében kezeli a magyar állampolgárok által benyújtott menedékkérelmeket. Első fokon a regisztrációs és eljárási központok (CEP) rendelkeznek 48 órán belül minden olyan esetben, ahol nincs szükség további vizsgálatra, mint például az Európai Unió tagországainak állampolgárai esetében.

Az elutasított kérelmezőknek el kell hagyniuk az országot, a visszautazáskor sem segítségnyújtásra, sem útiköltség-térítésre nincsen mód.
Múlt hét elején, 65 miskolci magyar állampolgár, köztük mintegy 15 gyermek jelentkezett a Vallorbe-i regisztrációs és eljárási központban, hogy menedékjogot kérjenek. Időközben 30 személy önként visszavonta a menedékkérelmét, miután helyzetükre vonatkozólag teljeskörű
tájékoztatást kapott a svájci hatóságoktól. 16 fő önszántából már elhagyta Svájcot, hogy saját költségén visszatérjen Magyarországra.
Az esélyük arra, hogy menekültjogot kapjanak Svájcban csekély. 2009 óta egyetlen EU tagország állampolgára sem kapott menekült státuszt Svájcban. Az Európai Unió tagországait (EU) a Svájci Parlament biztonságos országnak minősítette. Ez azt jelenti, hogy az adott országban az üldöztetés elleni megfelelő állami védelem elviekben biztosított. Az ezekből az államokból érkező menedékkérelmek éppen ezért nyilvánvalóan megalapozatlanok, és nem vezetnek a tartózkodási engedély megszerzéséhez.
Természetesen adódhatnak kivételes esetek, éppen ezért írja elő a törvény az egyedi elbírálást.

A svájci menedékjogi törvény intézkedik azon személyek védelméről, akik a származási országukban súlyosan hátrányos helyzetben vannak vagy fizikai épségük és életük van veszélyben. Minden menedékkérelem egyedileg kerül elbírálásra. A kérelmezőnek hitelt érdemlő módon kell tudnia bemutatni a menedékkérelem indokait.
Az EU tagországainak állampolgárai szabadon utazhatnak Svájcba, maximum 3 hónapos ott tartózkodásra, megfelelve bizonyos követelményeknek. Nevezetesen, a kintlét költségeinek fedezésére elegendő anyagiakkal kell rendelkezniük. Amennyiben nem ez a helyzet, az illető személy nem kaphat tartózkodási engedélyt, illetve azonnal kiutasíthatják az országból.
Information DFAE, Palais fédéral ouest, CH-3003 Berne, Tél. +41 58 462 31 53, Fax +41 58 464 90 47, info@eda.admin.ch, www.dfae.admin.ch

Kérelem-elbírálás 48 óra alatt

A magyar állampolgárok menedékkérelme gyorsított eljárásban kerül elbírálásra. A gyorsított eljárást – kevesebb, mint 48 óra alatt – a Szövetségi Bevándorlási Hivatal folytatja le, a biztonságosnak nyilvánított Nyugat-Balkán országaiból érkező emberek esetében 2012-ben
bevezetett eljárásokhoz hasonlóan. A felgyorsított eljárás során, minden ügymenettel kapcsolatos garancia, nevezetesen a Svájci Szövetségi Törvényszékhez fordulás lehetősége is biztosított marad. A szokásos minősítési követelmények az irányadóak. Svájc továbbra is garantálja a menedéket kérelmezők számára a méltányos eljárás lefolytatását. A biztonságosnak minősített országokból érkező személyeknek az országukba történő visszatéréshez semmilyen segítség nem adható, az ODM az ezekből az országokból érkezőmenedéket kérelmezőknek nem fizet útiköltség-térítést.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Lehűléssel indul a hét
Lehűléssel és élénk széllel indul a jövő hét, visszatérnek az éjszakai fagyok és a csúcshőmérséklet is csak 10 Celsius-fok körül várható a többórás na…

További cikkek