2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Külügyminisztérium: a tudás felesleges luxus

Külügyminisztérium: a tudás felesleges luxus

A neves, valaha a legjobb magyar kutatók közül számosnak otthont adó Külügyi Intézet – legújabb nevén Külügyi és Külgazdasági Intézet – felkerült a megszüntetendő intézmények Lázár János által összeállított listájára. Az eset már senkit sem lep meg.
Az Intézet végső romlása Szijjártó Péter feltűnésével vált egyértelművé. Az új miniszter azzal az intelemmel foglalta el bársonyszékét, hogy nem politikával, még csak nem is külpolitikával akar foglalkozni, hanem külgazdasággal, ezért nem szeretne az irattartójában elemzéseket látni.

A megfélemlített diplomáciai kar ezt követően már nem híreket hozott s nem Magyarország jó hírét vitte szét a világba, hanem – többnyire kétes értékű – gazdasági szerződésekkel próbálta lojalitását bizonygatni, állását pedig megőrizni. Hogy milyen sikerrel, az azóta közismertté vált: a minisztérium állományának 70-80 százaléka kicserélődött, olyanok léptek a tapasztalt diplomaták helyébe, akik még hírből sem hallottak tényleges diplomáciáról.

Ennek a folyamatnak most újabb, de bizonyos értelemben logikus állomása a Külügyi Intézet megszüntetésének terve. A 21. század bonyolult és egyre globálisabb nemzetközi viszonyai közepette Magyarországnak szüksége lenne egy szakmailag színvonalas, független külpolitikai kutatóintézetre. Ennek hiánya óriási veszteség, aminek a külvilágról alkotott tudásunk és külpolitikai érdekérvényesítésünk látja kárát.

Ara-Kovács Attila
A DK elnökségének tagja

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek