2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • KKM: a héten egyeztetnek a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításáról

KKM: a héten egyeztetnek a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításáról

(MTI) – Szerdán és csütörtökön Budapesten ülésezik a magyar, a kínai és a szerb kormány munkacsoportja a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása kapcsán – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hétfőn az MTI-vel.
A tárca ezt azzal összefüggésben tudatta, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bemutatkozó látogatáson fogadta az új budapesti kínai nagykövetet, Tuan Csie-lungot, akivel egyetértettek abban, hogy a magyar-kínai kapcsolatok soha nem voltak olyan jók, mint jelenleg, és ez igaz a politikai, a gazdasági és a kulturális együttműködésre is.
Július elsején, a magyar és a szerb kormány együttes ülése után Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: a Belgrád-Budapest vasútvonal megépítése „a legszebb reményekre ad okot”, a megvalósíthatósági tanulmányokból látszik, hogy a legnehezebb tengelynyomású tehervonatok is közlekedhetnek majd az új pályán.
Aleksandar Vucic szerb kormányfő akkor úgy nyilatkozott, hogy kulcsfontosságú a vasútvonal korszerűsítése, elkötelezettek e projekt megvalósítása mellett, ugyanis ez kapcsolatot jelent Közép- és Nyugat-Európával, valamint Magyarországnak is jobb összeköttetést Délkelet-Európával. Hozzáfűzte: július 16-ig kell az érintett minisztereknek és a szakértői bizottságoknak a kínai partnerekkel összedolgozniuk a megvalósíthatósági tanulmányokat, Belgrád már dolgozik a kivitelezési terven, így az év vége előtt elkezdődhet az építkezés, és három-három és fél év múlva megvalósulhat a projekt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek