2021. 10. 26. kedd

Dömötör
1 EUR 366 HUF
1 GBP 434 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Illegális bevándorlás – Szijjártó: felmérhetetlen hatással jár Európára, ha nem találnak közös választ a menekültkérdésre

Illegális bevándorlás – Szijjártó: felmérhetetlen hatással jár Európára, ha nem találnak közös választ a menekültkérdésre

 (MTI) – Idén már 79 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra; felmérhetetlen hatással jár Európára, ha nem találnak közös európai választ a menekültkérdésre – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) társadalomtudományi karának diplomaosztóján.
A nemzetközi tanulmányok alapszakos és politológia alapszakos végzős hallgatók diplomaosztó ünnepségén a tárcavezető hangsúlyozta: rendkívül nagy és gyors változások történtek az elmúlt néhány évben, ma már háború van Európában, Magyarország közvetlen szomszédságában. Ami a Közel-Keleten történik, annak közvetlen hatása van Európára, Párizs és Koppenhága után jól látszik, hogy Európa komoly fenyegetettségben él, hiszen “a világ legbrutálisabb terrorszervezete most már a kontinensünk ajtaján kopogtat” – magyarázta.
Szijjártó Péter további változásként említette, hogy Európa keleti végén a területi konfliktusok befagytak, valamint Görögország példájából látszik, hogy a fősodrú gazdaságpolitika néhány ponton csődbe jutott.
Mint mondta, minden ilyen változás két részre osztja a nemzetközi tér szereplőit: győztesekre és vesztesekre. Ahhoz, hogy egy ország a győztesek közé kerüljön, bátorságra van szükség, és bátor volt az az eltérő gazdaságpolitika, amelyet Magyarország alkalmazott, és amelyről bebizonyosodott, hogy eredményre vezet – közölte.
A miniszter úgy látja, a BCE-n végzett hallgatók komoly versenyelőnnyel indulnak, mert az ott szerzett tudás versenyképes a világ gyorsan változó körülményei között is. Az egyetem ugyanis mindig gyorsan reagált a változásokra és mindig felkészítette hallgatóit az ezekből fakadó követelményekre – vélekedett.
Szijjártó Péter végül sok sikert kívánt a végzett hallgatóknak, és azt mondta, remélhetőleg többükkel a sikeres Magyarországért dolgozhatnak majd együtt.
Rostoványi Zsolt, a BCE rektora beszédében kiemelte: úgy tűnik, ma a világban az intolerancia és a radikalizmus fokozódik, az Iszlám Állam terrorszervezet az iszlám vallás torz értelmezése alapján brutálisan leszámol mindenkivel, aki másképp gondolkodik. A menekültkérdés az EU egyik legnagyobb problémája lett, milliók kényszerülnek elhagyni az otthonukat, és e helyzet megfelelő kezelése továbbra is várat magára – mondta.
Úgy vélte, érthető a kerítés felhúzása a magyar-szerb határon, de ez a lépés a probléma gyökerét nem tudja kezelni. Az igazi megoldás az lenne, ha a közvetlen kiváltó okokat igyekeznének megszüntetni azokban az országokban, ahonnan a menekültek érkeznek, viszont erre jelenleg nem látszik sok esély. Ugyan szükséges lehet a kerítés, de metaforaként értelmezve kifejezetten rossz lehet a hatása – mondta, arra biztatva a hallgatókat, hogy “próbáljanak minél kevesebb falat és minél több hidat építeni”.
Rostoványi Zsolt arról is beszélt, hogy Európa jövője a tudomány, az oktatás és az innováció, és mivel egy ország, egy nemzet jövőjének alapja az oktatás, azt kiemelt területként kell kezelni.
A BCE rektora szerint az egyetemen megszerzett diploma versenyképes, a munkaerőpiac nagyra értékeli, a most végzett hallgatók bízvást remélhetik, hogy hamar megfelelő állást kapnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Sokfelé esős, zivataros idővel kezdődik a hét, és egyúttal ér véget a nyár. A hét második felében több lesz a napsütés, többfelé továbbra is várhatók …

További cikkek

MISS EUROPEAN UNION néven nagy sikerű nemzetközi szépségversenyt rendeztek 2004-ben Magyarországon abból az alkalomból, hogy hazánk az Európai Unió ta…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum