2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Hatékony a visegrádi országok közötti kulturális együttműködés

Hatékony a visegrádi országok közötti kulturális együttműködés

A visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kultúrpolitikai vezetői tanácskoztak ma a fertődi Esterházy-kastélyban. A találkozó végén tartott sajtótájékoztatón Hammerstein Judit, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkára kiemelte: jelentős szakmai programok zajlanak a V4-en belül, és az országok törekszenek arra, hogy a nemzetközi szervezetekben is együttműködjenek a kulturális területen, így az UNESCO világörökségi jelölésének közös kidolgozásában, illetve abban, hogy az EU jobban támogassa a kultúrát.
A visegrádi országok egyetértenek abban, hogy közösen kell fellépniük annak érdekében, hogy az EU2020 stratégiában nagy szerepet kapjon a kultúra is – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Hammerstein Judit elmondta: a tanácskozáson áttekintették a folyamatban lévő kulturális projekteket, a közösen elért eredményeket, és azokat a programokat, amelyeket feltétlenül folytatni akarnak. Továbbra is működik a kulturális örökség megőrzésével foglalkozó szakértői munkacsoport, amelynek feladata a tapasztalatok megosztása. Ugyanakkor új együttműködési javaslatok is születtek.

 

Értékelése szerint gondolatébresztő eszmecserét folytattak a kultúra társadalmi kohézióban betöltött szerepéről és a kulturális intézmények feladatainak újragondolásáról.

 

Miután a közép-európai szellemiség erősítéséért járó Visegrád Díjat tegnap átadták a Nemzeti Filharmonikusoknak, arról is döntöttek, hogy jövőre a Kvartett című magazinműsor kapja az elismerést, a műsort ugyanis a négy visegrádi ország regionális stúdió készítik a régió kultúrájáról a cseh, szlovák, lengyel és magyar nézőknek – közölte a helyettes államtitkár.

Hammerstein Judit végezetül elmondta: a fertődi találkozóval lezárult a magyar V4-elnökség munkája a kultúra területén, és most örömmel adják át a stafétabotot Szlovákiának.

 

Ivan Secík szlovák kulturális államtitkár beszédében hangsúlyozta: a V4 érdeke, hogy a kultúra megfelelő hangsúlyt kapjon az EU2020 stratégiában, ez a terület indokolatlanul alulfinanszírozott, holott a kultúra jelentős hatással van a gazdasági és a társadalmi fejlődésre.

 

Piotr Zuchowski lengyel államtitkár is arról beszélt, hogy a kultúra hozzájárulhat a társadalmi stabilitás megerősítéséhez.

Zdenék Novák, a cseh kulturális minisztérium főigazgatója kiemelte: példaértékű, hogy a fertődi Esterházy-kastélyban rendezték meg a tanácskozást, amely az európai építészet és kertművészet remekem és ahol annak idején Joseph Haydn zeneszerző is tevékenykedett.

 

A visegrádi kultúrpolitikai vezetők az eseményen V4-es szakértői nyilatkozatot írtak alá.

 

(MTI/Kultúráért Felelős Államtitkárság)

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek