2021. 10. 23. szombat

Gyöngyi
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Bővül az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának budapesti szolgáltatóközpontja

Bővül az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának budapesti szolgáltatóközpontja

(MTI) – A kormány döntése értelmében területében és létszámában is bővül az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) budapesti szolgáltatóközpontja – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára keddi, fővárosi sajtótájékoztatóján.
Mikola István elmondta: a kormány június 21-én döntött a bővítésről, ennek értelmében a szolgáltatóközpont a Duna Towerbe költözik, ahol – a jelenleginél 3300 négyzetméterrel nagyobb területen – biztosítani tudják a kellő infrastrukturális hátteret a működéséhez.
Hozzátette: jelenleg 230-an dolgoznak a központban, ezt 150-200 emberrel bővítik, és a megállapodás szerint az új munkatársak jelentős része magyar lesz.
A menekültügyi főbiztosság budapesti szolgáltatóközpontjában elsősorban pénzügyi, számviteli, informatikai feladatokat végeznek, de oktatással és képzéssel is foglalkoznak.
Az államtitkár elmondta, hogy a szolgáltatóközpont működési feltételeinek biztosítása évente 337 millió forintba kerül, ennek egy részét Magyarország “le tudja írni” a UNHCR működéséhez nyújtott hozzájárulásból. Mikola István jelezte azt is, hogy a globális szolgáltatóközpont évente 1,8 milliárd forinttal járul hozzá a dolgozók személyi béréhez és egyéb juttatásaihoz.
“Nagyon örülünk, hogy Magyarországon van az UNHCR szolgáltatóközpontja, mert módunk van a jelenleg a világban zajló folyamatokban is olyan szakmai párbeszédet folytatni és olyan szakmai muníciókat kapni ettől a központtól, amelyeket most nem nélkülözhetünk” – mondta az államtitkár.
Mikola István elmondta azt is, jó személyes kapcsolatban vannak a központtal, amelynek vezetője, Rossella Pagliuchi-Lor a közeljövőben ellátogat a minisztériumba. A tervek szerint kicserélik tapasztalataikat az aktuális helyzettel kapcsolatban is.
Emlékeztetett arra, a menekültügyi főbiztossággal együtt három jelentős ENSZ-szervezet működik Magyarországon, nemrég ugyanis megállapodás született az UNICEF logisztikai szolgáltatóközpontjának Magyarországra telepítéséről, és már évek óta a fővárosban működik az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO).
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának új budapesti globális szolgáltatóközpontját 2008 februárjában adták át, a főbiztosság 2009 júniusában a globális képzési központot is Budapestre helyezte.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Sokfelé esős, zivataros idővel kezdődik a hét, és egyúttal ér véget a nyár. A hét második felében több lesz a napsütés, többfelé továbbra is várhatók …

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum