2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Bajnai: nincs szükség azonnali nyugdíjreformra
Bajnai: nincs szükség azonnali nyugdíjreformra

Bajnai: nincs szükség azonnali nyugdíjreformra

Bajnai: nincs szükség azonnali nyugdíjreformraBajnai Gordon miniszterelnök szerint nincs szükség azonnali nyugdíjreformra, a magyar nyugdíjrendszer az elmúlt időszak intézkedéseivel fenntarthatóvá vált. A kormányfő az Idősügyi Tanács ülésén a Parlamentben hozzátette: egy dolog veszélyeztetheti a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát, ha a politika vagy a négyévenkénti választási ciklus „rángatni akarja”. Az Idősügyi Tanács szerint sincs szükség semmilyen nyugdíjreformra és semmilyen más nyugdíjmodell bevezetésére – mondta Korózs Lajos, a tanács titkára. Közölte: a jelenlegi nyugdíjrendszer működőképes, finanszírozható és kellőképpen rugalmas ahhoz, hogy biztosítsa a közel hárommillió nyugdíjas egzisztenciáját.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: „a nyugdíjrendszer nem olyan, mint a versenyautó, amit kézifékes fordulóval megfordítanak egy kanyarban. A nyugdíjrendszer inkább a tankhajóhoz hasonlít, ahol egy-egy fordulást jó előre meg kell tervezni, és azután nagyon óvatosan, precízen végrehajtani, mert nagyon nagy baj lehet, ha rángatjuk a kormányt”.

Bajnai Gordon fontosnak nevezte, hogy nyugdíjrendszer változtatásaival ne bizonytalanítsák el a ma nyugdíjasait és azokat, akik dolgoznak.

A politikus a Gyurcsány-kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskor Kerekasztal javaslataival kapcsolatban azt mondta: a szervezet megvizsgálta, hogy az egymástól teljesen eltérő nyugdíjmodellek hogyan működnének a magyar társadalomban.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy kilenc hónappal ezelőtt az ország gazdasági helyzete miatt áldozatvállalást kértek a nyugdíjasoktól. Megszűnt a 13. havi nyugdíj, elhalasztották a nyugdíjkorrekciós programot és módosították a svájci indexálás szabályait – sorolta az intézkedéseket, utalt arra, hogy a nyugdíkorhatár is emelkedett.

Bajnai Gordon kitért arra, hogy „a kényszerűen elvett” 13. havi nyugdíj helyett nyugdíjprémiumot vezettek be, amely abban az esetben jár a nyugdíjasoknak, hogy ha a magyar gazdaság 3,5 százalékot meghaladó mértékben növekszik. Hozzáfűzte: széleskörű az egyetértés abban, hogy a magyar gazdaság akár már 2011-ben 3,5 százalékot meghaladó mértékben nőhet.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek