2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Alkotmányellenes az ingatlanadó

Alkotmányellenes az ingatlanadó

Alkotmányellenes az ingatlanadóSérti a jogbiztonságot, ezért alkotmányellenessé nyilvánította, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette az ingatlanadót az Alkotmánybíróság (Ab) kedden meghozott egyhangú határozatával. Az Ab honlapján olvasható közlemény szerint a vagyonadó intézménye és annak önadózással történő megállapítása önmagában nem alkotmányellenes. A törvénynek a vízi és légi járművekre, valamint a személykocsikra vonatkozó rendelkezései viszont alkotmányosak.

Az Ab szerint ugyanakkor a törvényhozó, amikor a lakóingatlanokat terhelő forgalmi érték alapú adót az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvényben foglalt módon önadózással is párosítja, akkor a forgalmi érték meghatározásában rejlő bizonytalanság kockázatát egyoldalúan az adóalanyokra hárítja, ami a jogállamiságból levezethető jogbiztonságot sérti.

Az MSZP ismeri az Alkotmánybíróság (Ab) ingatlanadót eltörlő döntését, de annak indoklását még tanulmányoznia kell. Nyakó István, az MSZP szóvivője közölte: részletesebb nyilatkozatuk előtt még tanulmányozzák az Ab részletes indoklását. Arra a kérdésre, hogy készülnek-e tervek, hogyan lehet pótolni a vagyonadóból tervezett közel 50 milliárd forintos bevételt, Nyakó István megismételte: erről korai lenne addig nyilatkozni, amíg szakértőik át nem tanulmányozták az Ab indoklását.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) örül annak, hogy nem csak az alkotmányosság, hanem a jog és az igazságosság is győzedelmeskedett – reagált Halász Zsuzsa, a párt szóvivője az Alkotmánybíróság döntésére. A szóvivő kiemelte: a kormánynak a középosztály megnyomorítására kitervelt elképzelése ezegyszer „dugába dőlt”.

A Fidesz szerint az Alkotmánybíróság (Ab) döntése világosan mutatja, hogy a kormány elbukott, a magyar emberek pedig győzelmet arattak. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón arra szólította fel a kormányt, hogy „ne kezdjen el trükközni”, fogadja el, hogy vereséget szenvedett.

Az ingatlanadónak csak helyi adóként van értelme, ezt az adót az önkormányzatok bevételi forrásává kell tenni – mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke kedden az MTI-nek. Az MDF a polgári demokráciák szokásos és igazságos adónemének tartja az ingatlanadót, de a párt elvetette azt a megoldást, amit a szocialista kormány kialakított – közölte Dávid Ibolya.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…