2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A magyar gázimport diverzifikációs lehetőségéről tárgyalt Szijjártó Péter Washingtonban

A magyar gázimport diverzifikációs lehetőségéről tárgyalt Szijjártó Péter Washingtonban

A magyar földgázimport diverzifikációs lehetőségéről tárgyalt Rick Perry amerikai energiaügyi miniszterrel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Washingtonban.

 A magyar diplomácia vezetője az MTI-nek csütörtök reggel telefonon elmondta: arra kérte az amerikai minisztert, járjon közbe az Exxon-Mobil olaj- és gázipari cégnél, hogy kezdjék meg az osztrák OMV-vel közösen birtokolt fekete-tengeri gázmező kitermelését. Közölte, Közép-Európában, és így Magyarországon is kulcsfontosságú kérdés az energiaellátás biztonsága. Magyarország számára nemzetbiztonsági és szuverenitási kérdés, hogy minél több forrásból és útvonalon tudja beszerezni az ipar működtetéséhez és a lakossági igények kielégítéséhez szükséges földgázmennyiséget – tette hozzá. Magyarország minden szükséges intézkedést meghozott annak érdekében, hogy számottevően függetleníteni tudja magát a jelenleg szinte kizárólagosan Oroszországból beszerzett gáztól – mondta Szijjártó Péter. A diverzifikáció következő lépése most Magyarország egyik NATO- és egyik európai uniós szövetségesén múlik – hívta fel a figyelmet.  Romániában ugyanis a fekete-tengeri földgázmezőből történő kitermelés joga az Exxon-Mobil és az OMV alkotta amerikai-osztrák konzorcium tulajdonában van. Magyarország számára egyértelműen stratégiai érdek, hogy a konzorcium hozza meg a szükséges beruházói intézkedéseket a gáz kitermelésére, és az is, hogy a gázból vásárolni tudjon – mondta a miniszter. Ha ezt a lehetőséget megteremtenék, akkor a gáz azon a vezetéken keresztül áramolhatna Magyarország felé, amelyet Románia már elkezdett építeni a Fekete-tengertől, és azon a román-magyar gáz-interkonnektoron keresztül jutna be az országba, amelynek kétirányúvá tételét már szintén elkezdte a szomszédos ország – mondta. Az amerikai energiaipari miniszteren kívül Szijjártó Péter tárgyalt még Washingtonban Wess Mitchellel, a külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkárával, valamint számos más ország ott tartózkodó külügyminiszterével: a szerb Ivica Daciccsal, az ukrán Pavlo Klimkinnel, a boszniai Igor Crnadakkal, az iraki Mohamed Ali al-Hakimmal és a bahreini Háled bin Ahmed bin Mohamed al-Kalifa sejkkel. (MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Lehűléssel indul a hét
Lehűléssel és élénk széllel indul a jövő hét, visszatérnek az éjszakai fagyok és a csúcshőmérséklet is csak 10 Celsius-fok körül várható a többórás na…

További cikkek