2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A bevallási nyilatkozatban elmulasztott személyi kedvezmény érvényesítése

A bevallási nyilatkozatban elmulasztott személyi kedvezmény érvényesítése

A súlyosan fogyatékos személy az összevont adóalap adóját csökkentheti az erről szóló igazolás alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeggel.
Amennyiben a magánszemély a bevallási kötelezettségét a 1253NY jelű nyomtatvány benyújtásával teljesíti, de a nyilatkozaton a jogosultsága ellenére nem nyilatkozott a súlyosan fogyatékos magánszemélyt megillető kedvezmény érvényesítéséről, úgy a NAV 2013. április 30-ig megküldött 1253E jelű egyszerűsített bevallásban e kedvezményt nem vehette figyelembe.

Ha igénybe kívánja venni a kedvezményt, akkor a nyomtatványon bárhol, jól láthatóan jelölje, hogy hány hónapra és milyen összegben jogosult annak érvényesítésére. A kiegészített bevallást aláírva 2013. május 21-ig kell a NAV részére megküldeni. Ezt követően a NAV újraszámítja az adó alapját, valamint az adót, és erről 2013. június 20-ig értesítést küld.

A kedvezményt kizárólag a súlyos fogyatékosságban szenvedő magánszemély érvényesítheti a saját összevonás alá eső jövedelme utáni adó összegéből. Súlyos fogyatékosságban szenvedőnek az minősül, aki az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendeletben említett betegségben szenved, továbbá aki rokkantsági járadékban részesül.

A fenti rendelkezésekkel kapcsolatban bővebb tájékoztatás kérhető telefonon a NAV Általános Tájékoztató Rendszerén (06-40/42-42-42) keresztül.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek