2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

132 párt vesz részt az ukrán választásokon

Az október 25-i helyi választásokon 132 párt vesz részt – írja a TASS. A Központi Választási Bizottság információi szerint a választásokra 142 párt nyújtotta be a dokumentumokat, de ebből tíz párt helytelenül töltötte ki a jelentkezési űrlapot. Az elutasított pártok között van a Szocialista Párt, a Kozák Ukrán Párt, Vlagyimir Nikolajenko Blokkja, a Népi Párt, a Szojuz, a Csernobil és az Ukrajna párt is.
A választásokon részt vett pártok fő szlogenje a decentralizáció. „Minden párt több hatalmat és pénzt követel a helyi hatalomnak” – mondta Vagyim Karaszev politológus. A választásokon a kormányt a Petro Porosenko Blokk – Szolidarniszty pártegyesülés fogja képviselni. Jacenyuk Népi Frontja az alacsony népszerűségi mutatók miatt nem indul a választásokon. Az elnök pártja, amely szintén támogatja a decentralizációt a korrupció elleni harcra, reformokra és a békére szólít fel.

A Julia Timosenko féle Batykivscsina úgy döntött, hogy a kormány kemény kritizálásával reklámozza magát, amiért jelentősen megemelték a gáz és villamos energia tarifáit. Az Oleg Ljasko-féle Radikális Párt és Oleg Tyahnibok Szvobodája szélsőséges nézeteket képvisel. Kategorikusan fellépnek a minszki egyezmények és a jelenlegi kormány ellen.

Az Ellenzéki Blokk a béke és stabilitás szlogenjével vág neki a választásnak. A politológusok véleménye szerint azok a szlogenek lesznek a legeredményesebbek, amelyek az egyszerű választók pénztárcájáról szólnak. „Mint például a korrupció elleni harc és a ne lopj! A választások a fűtési időszak előtt lesznek megtartva, amikor az embereket leginkább a pénztelenség és a tarifák érdeklik” – mondta Karaszev.

Szakértők véleménye szerint a régi pártok elveszthetik erejüket, mert egyre több új párt jelent meg, amelyek konkrét régiókra szakosodnak. Például az Egyszerű Emberek pártja csak Poltava megyére orientálódik, az Újjászületés párt pedig Harkov megyére. Jelentős szavazathoz juthat a Mi Vidékünk párt, amely több mint 70 hivatalban lévő és korábbi polgármestert egyesít. „Mivel helyi választásokról van szó, a hangsúly konkrét régiós problémákra lesz fektetve. Valahol egy híd építésére, valahol vízszolgáltatásra, máshol pedig a munkahelyek teremtésére” – nyilatkozta Tarasz Berezovec politológus.

Szavai szerint két párt van, amely nem konkrét régiókban, hanem országos szinten szeretne hatalomra jutni, ez pedig Porosenko és Timosenko pártja. Alekszej Golobucki, egy másik politológus szerint az októberi választások hideg zuhanyt jelenthetnek a mostani nagy pártoknak, hisz azt sem lehet kizárni, hogy néhány régióban azok képviselői kisebbségbe kerülnek, vagy még csak szavazni sem fognak rájuk.

Felmérések szerint Porosenko Blokkja első helyen áll, mivel az emberek nem látnak más országos szinten erős pártot. Az előrejelzések azt is mutatják, hogy Harkov, Zaporizzsja és Dnyepropetrovszk megyében az oroszbarát Ellenzéki Blokk elsöprő győzelmet hozhat, még ha nem is lesz 80 százalékos eredmény, mint a Régiók Pártja idején.

Forrás: TASS

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek