2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • „Magyarország évtizedei az európai integrációban – 2004-2014-2024” konferencia

„Magyarország évtizedei az európai integrációban – 2004-2014-2024” konferencia

2014. május 1-én ünnepli hazánk az Európai Unióhoz való csatlakozásunk 10. évfordulóját. Az esemény alkalmából április 29-én a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara – a Külügyminisztérium, illetve a Magyar Külügyi Intézet részvételével – konferenciát szervezett, melynek célja nemcsak az elmúlt évtized értékelése, hanem egy kitekintés is volt a 2014-2024-es időszakra.

A rendezvényen a meghívottak szakmai tapasztalata, érdeklődése, munkája igen széles palettát ölelt fel, mely lehetőséget adott arra, hogy különböző nézőpontokból értékeljük tagságunkat.
Az esemény megnyitóját Dr. Nagy Zoltán, intézetigazgató-helyettes, egyetemi docens tartotta a Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézetből. A résztvevők köszöntését követően előadásában elsősorban az elmúlt 10 év gazdasági teljesítményére fókuszált, kiemelve a tágabb értelemben vett Kelet-közép-európai régiót.
A megnyitót követően az első előadó dr. Stelbaczky Tibor volt, a Külügyminisztérium EU Ágazati Politikák Főosztályának főosztályvezetője, aki a 10 éves uniós tagságunk mérlegére koncentrált, kiemelve az évtized legfontosabb eseményeit (például 2011-es soros elnökség). Elsősorban arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy a brüsszeli döntéshozatalnak mi is részesei vagyunk, a folyamatokat sok esetben a kis országok is ugyanúgy képesek befolyásolni, mint a legnagyobb gazdasággal, illetve népességgel rendelkező Németország vagy Franciaország.
Bartha Lajos igazgató (Magyar Nemzeti Bank, Pénzügyi Infrastruktúrák Igazgatósága) a pénzforgalomban fellelhető lemaradásunkat, a hazai sajátosságokat mutatta be. Ugyanakkor előadásában egy kitekintést is adott a jövőre nézve, érzékeltetve a jelentős fejlődési potenciált.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem képviseletében Lentner Csaba egyetemi tanár (Magyar Tudományos Akadémia, Jövőkutatási Bizottság tagja) tartott érdekes előadást, elsősorban a válság éveire fókuszálva, illetve a magyar válságkezelési politika eredményeire hívva fel a figyelmet.
A konferencia utolsó két előadója Dr. Gyulai Iván igazgató (Ökológiai Intézet – A fenntartható fejlődésért Alapítvány), illetve Dr. Szlávik János egyetemi tanár (Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar) volt, akik a fenntarthatóság elvéből kiindulva, figyelembe véve annak környezeti, társadalmi és gazdasági dimenzióit értékelték az uniós stratégiákat, célkitűzéseket, rávilágítva az azokban rejlő ellentmondásokra.
A konferencia második részében egy kerekasztal-beszélgetésre került sor, melyen elsősorban a jövőbe tekintve arra keresték a résztvevők a választ, hogy az elkövetkező években mely régió lehet a növekedés motorja az Európai Unióban, érintették a magyar külgazdasági kapcsolatok alakulását, illetve szó esett a további bővítési lehetőségekről.

Sebestyénné Dr. Szép Tekla

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek