2024. 03. 19. kedd

József, Bánk
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Egyedülálló zöld dobásra készül a MATE az idei EFOTT fesztiválon

Egyedülálló zöld dobásra készül a MATE az idei EFOTT fesztiválon

Az EFOTT fesztiválon keletkező, biológiai úton bontható hulladékok szelektív gyűjtését, helyszíni előkezelését, valamint további komposztálását is megszervezi a házigazda Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). Ezzel az ott keletkező összes biohulladék esetében sikerrel zárul a biológiai körforgás, amire még egyetlen hazai fesztiválon sem volt példa.

A vállalás teljesítése érdekében az EFOTT szervezői és a MATE szakértői arra törekszenek, hogy a fesztivál területén működő vendéglátóipari egységek minél nagyobb arányban használjanak hiteles komposztálhatósági jelölésekkel ellátott csomagolóanyagokat, étkészleteket és poharakat, beleértve a sörös korsót is, amelyből várhatóan több mint 100 ezer darabot fognak elhasználni a fesztiválozók.

A biohulladékok helyszíni gyűjtése tájékoztató matricákkal ellátott, barna színű gyűjtő edényzetekben fog zajlani úgy, hogy azok szintén komposztálható zsákok segítségével könnyen üríthetők legyenek.

Az összegyűjtött biohulladékot a fesztivál hulladékudvarába szállítják, ahol egy zárt komposztáló konténerbe aprítják, az aprított hulladék levegőztetésével pedig az előkezelést is elindítják, az anaerob bomlási folyamatok elkerülése céljából.

A fesztivál zárása után a konténer tartalmát a MATE Hulladékgazdálkodási Tanszékének demonstrációs telepén fogják komposztálni, miközben tudományos céllal vizsgálják majd a hulladék lebomlását és stabilizálódását.

Ezzel az egyedülálló dobással a MATE nemcsak elkerüli az egyszer használatos műanyagok felhasználását, karbonsemleges termékekkel kiváltva azokat, de zárni is tudja a biológiai körforgást a hulladékká vált terméktől egészen az új termék, a talajokat javító komposzt keletkezéséig.

A MATE a fesztivál ideje alatt egy közösségi komposztálót is üzemelt majd az EFOTT Univerzumban, ahol délutánonként bemutatók lesznek. Emellett a MATE standján a biológiai körforgást és a komposztálás folyamatát bemutató állandó kiállítással is várják a látogatókat, a csütörtöki napon pedig egy interaktív, kicsiknek és nagyoknak egyaránt szóló komposztálási workshopot is rendeznek.

A kiállítás és a bemutatók révén a MATE azt reméli, hogy a résztvevők a szórakozással egyidőben jobban megértik a vállalás jelentőségét és a helyes kukák használatával hatékonyabban működnek közre a lerakásra kerülő maradék hulladék minimalizálásában, erősítve ezzel a környezettudatosság és a fenntarthatóság alapelveit.

Beharangozó videó: https://youtu.be/kuTtj6Ybvmk

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Lehűléssel indul a hét
Lehűléssel és élénk széllel indul a jövő hét, visszatérnek az éjszakai fagyok és a csúcshőmérséklet is csak 10 Celsius-fok körül várható a többórás na…

További cikkek

Lehűléssel indul a hét
Lehűléssel és élénk széllel indul a jövő hét, visszatérnek az éjszakai fagyok és a csúcshőmérséklet is csak 10 Celsius-fok körül várható a többórás na…