2021. 10. 23. szombat

Gyöngyi
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

Beethoven vagy Beyoncé?

A pulik egyértelműen az utóbbira szavaznak

A Sony és Dr. Anna Wilkinson állati viselkedést vizsgáló szakértő egy kutatás során kutyák, macskák és nyuszik zenei ízlését vizsgálta.  A kísérletből kiderült: a háziállatok döntő többsége a klasszikus zene helyett a top slágereket kedveli…

A GTK-XB7 nagyteljesítményű otthoni hangrendszer bevezetésének alkalmából a Sony tanulmányt készített az állatok zenei ízléséről. A kutatásban Dr. Anna Wilkinson, állatok viselkedését vizsgáló szakértő is közreműködött.

·         A Sony „A kutyák zenei preferenciája” című tanulmányában megállapította, hogy az ebek nagyobb eséllyel csóválják farkukat a gyorsabb tempójú, ritmusos dallamokra, mint a nyugtató, klasszikus művekre. A kutyusok 62 százaléka választotta a top slágereket.

·         A tanulmányhoz készült videón az állatok Martin Garrix Animals című slágerére buliznak. A zenét a Sony GTK-XB7 nagy teljesítményű hangrendszerén hallgatják, amely ötvözi az egyedülálló EXTRA BASS technológiát és az élénk fényhatásokat.

·         A Party Animals című videóban nyuszik is mozgatják orrukat a basszus ütemére, pulik partiznak és macskák ugrándoznak a zene dallamára a táncparketten.

·         A kompakt kialakítású, nagyteljesítményű hangrendszer igazi „lélekrengető” hangzást és mellkasban dübörgő basszust ígér a legjobb házibulikhoz.

A Sony piacra dobta az instant bulik elengedhetetlen kellékét, a GTK-XB7 nagyteljesítményű otthoni hangrendszert, amely nem csak az emberi fülnek nyújt tökéletes hangzást… A termék bemutatása kapcsán a cég elkészítette „A kutyák zenei preferenciája” című tudományos feltáró tanulmányát, melyben a háziállatok zenei ízlését vizsgálták. A kutatásból kiderült: a házi kedvencek a gyorsabb tempójú slágereket jobban kedvelik, mint a klasszikus versenyműveket.

A tanulmány mellé a Sony egy videó- és hangkísérletet is készített a Unite 9 nevű produkciós irodával közreműködve. A Party Animals című videóban az állatok Martin Garrix Animals című slágerét hallgatják a Sony GTK-XB7 nagy teljesítményű hangrendszerén, miközben reakcióik és testbeszédük árulkodik arról, hogy mennyire tetszik nekik a zene.

Nem is csoda, hiszen a Sony GTK-XB7 nagyteljesítményű otthoni hangrendszere mindenkit megmozgat. Az EXTRA BASS technológiával felszerelt GTK-XB7 DSP technológiát alkalmaz, amely garantálja, hogy a zene még erőteljesebben hallható és érezhető legyen az ütős és mély basszusnak köszönhetően, amely meghatározója a mai elektronikus számoknak. Az izgalmas, három beállítású, többszínű megvilágítás, a fénycsíkok, az ütemesen pulzáló villanások és hangszórófények a zenével szinkronban világítják be a szobát, így a GTK-XB7 igazi fesztiválhangulatot varázsol.


A tanulmány – Kedvenceink Beethoven helyett Beyoncéért rajonganak

Tény, hogy zenét hallgatni társaságban a legjobb, és ki is lehetne kellemesebb társaság, mint az ember legjobb barátja? A Sony legújabb kutatásában arra volt kíváncsi, hogy kedvenceink milyen típusú zenét választanának: a nyugtató, klasszikus versenyműveket, vagy a vidám, tempós slágereket? A Sony az Association for the Study of Animal Behaviour (ASAB) egyik tagjával, Dr. Anna Wilkinson állati viselkedést vizsgáló szakértővel, illetve Natalia Albuquerque, PhD hallgatóval együttműködve alkotta meg „A kutyák zenei preferenciája” című tanulmányát.

A Sony tanulmánya megállapította, hogy a kutyáknak jobban tetszik a modern zene, mint a klasszikus művek: spontán választás során a vizsgált állatok 62 százaléka mai slágereket választotta, míg 38 százalékuk a klasszikus zenére „szavazott”. Mikor a két műfaj 10 zeneszáma közül kellett választani, a kutyusok döntő többsége ahhoz a hangszóróhoz ment közelebb, amelyből vidám, pörgős szám szólt.

A kísérlet során kétféle Sony GTK-XB7 hangrendszert használtak, miközben folyamatosan figyelték, dokumentálták és összehasonlították az állatok viselkedését. A zene mindkét hangszóróból szólt, egyiken klasszikust, a másikon modern zenét játszottak egyszerre. A hangszórók elhelyezése és a számok lejátszási sorrendje véletlenszerű volt a torz eredmények elkerülése érdekében. A kísérelt során öt klasszikus dalt játszottak le olyan híres zeneszerzőktől, mint Mozart, Csajkovszkij és Bach, valamint öt ismert slágert olyan előadóktól mint Elvis Presley, Martin Garrix, Justin Bieber és Beyoncé.

Az eredmények kiértékelésekor Dr. Anna Wilkinson azt mondta: „A kutatás érdekes különbséget mutat a népszerű, modern slágerek és a klasszikus zene preferenciája között. Amikor tíz dallamot választhattak mindkét zenei műfajból, a kutyák következetesen ahhoz a Sony GTK-XB7 hangszóróhoz mentek oda, amelyből a popzene szólt.”

A videó – Party Animals

2015-ben a kimatika állt a Sony kutatásainak középpontjában. Idén a cég új szintre emeli a tudományos hangkísérleteket, és vadonatúj, nagy teljesítményű GTK-XB7 hangrendszerén teszteli a háziállatok zenére adott reakcióját.

A GTK-XB7 hangrendszert és a tanulmányt a Sony a Unit 9-nal együttműködve hívta életre, az állatos házibuli videót pedig egy helyszíni állatorvos, és más, állatok kezelésével foglalkozó szakértők segítségével valósította meg.

A videón kutyák, macskák és nyuszik reakciója látható 1000 FPS-s szuper slow motionban, miközben a levegő megrezegteti a mélynyomókat és a színes hangszórófények bevilágítják a szobát. A videó egyik csúcspontja, amikor egy perzsa macska a mélynyomón ülve élvezi az EXTRA BASS technológiának köszönhető vibrálást. A perzsa macska mellett feltűnnek még vizes kutyák is, így például egy Basset Hound, egy puli, egy csaucsau, de látható egy nyuszi is, aki a zene ütemére mozog.

Alberto Ayala, a Sony Europe Video and Sound igazgatója elmondta: „Az XB7 a szórakozásról szól! A hordozhatóságnak, a különleges hangzásnak, a fényeknek és az EXTRA BASS-nak köszönhetően ez a hangrendszer lehet minden házibuli szíve-lelke. Az új termék örömére szerettünk volna mi is egy rendhagyó partit tartani, ahol kedvenceinkkel együtt vettünk részt az ünneplésben.”

A Party Animals videót ezen a linken nézheti meg: https://youtu.be/JEk8eeg-OQo

A teljes kutatást a Sony „A kutyák zenei preferenciája” című tanulmányában olvashatja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bódi Margó és Guszti Egyiptomban töltötték két hét szabadságukat. A sztárpár utazása nem sokkal az indulás előtt is kérdéses volt, a nehezen összejött…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum