2024. 04. 16. kedd

Csongor
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Zöld Nyíl: Jogorvoslati eljárások után

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a Zöld Nyíl villamos projekt IV. jármű tenderében az eredményhirdetést követően a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz (KDB) jogorvoslati kérelmet nyújtott be három ajánlattevő: a Ganz-Skoda Közlekedési Zrt. (Skoda), a Solaris Bus & Coach S.A. (Solaris), valamint a Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A. (CAF). Míg két ajánlattevő – Skoda, Solaris – elsődlegesen a saját ajánlatuk érvénytelenné nyilvánítását támadta, másodlagosan pedig a nyertes ajánlattevő érvényességét vitatta, addig a CAF kizárólag a nyertes ajánlattevő érvényességét támadta.

A KDB a Solaris és a CAF jogorvoslati kérelmét elutasította, ajánlatkérők terhére jogsértést nem állapított meg; a Solaris ajánlatának érvéntelenné nyilvánítása így jogszerű volt, valamint a nyertes ajánlattevő ajánlatával kapcsolatosan a CAF által előterjesztett kérelmi elemek mindegyikét (hat kérelmi elem) elutasította a KDB.

A Skoda jogorvoslati kérelmének a KDB ugyanakkor részben helyt adott és megsemmisítette ajánlatkérők eljárást lezáró döntését, bírságot azonban nem szabott ki, tekintve, hogy a megállapított jogsértés reparálható: mint ahogy azt korábban szintén elmondtunk, a Kbt. szabályozásában rejlő bizonytalanságok eltérő jogértelmezést tesznek lehetővé, mely értelmezések közül a megfelelő kiválasztása a KDB feladata és hatásköre. E tekintetben a Döntőbizottság a Skoda álláspontját fogadta el (hat kérelmi elem közül kettő esetében) és így a bírálati szakaszt „újra kell nyitni”, azaz újabb hiánypótlás elrendelése szükséges többek között a Skoda referencia igazolásaival kapcsolatosan valamint a CAF egyik, a kizáró okok igazolási módjával kapcsolatos nyilatkozata kapcsán.

Ami a továbbiakat illeti:

A Bíráló Bizottságnak – a KDB döntése következtében – újra kell értékelnie az ajánlatokat (Skoda, CAF ajánlata), így különösen, de nem kizárólagosan újabb hiánypótlás elrendelése szükséges.
Ajánlatkérőknek legkésőbb a Skoda határozatának postai átvételét követő harminc napon belül ki kell hirdetni az új eljárást lezáró döntést, azaz új eredményhirdetés következik.
Amennyiben az új eljárást lezáró döntést egyetlen ajánlattevő sem támadja meg, úgy az eredményhirdetést követő 10. napon megkötésre kerül a szerződés, ugyanakkor az sem kizárt, hogy az új eredmény kapcsán újabb jogorvoslati kérelmek kerülnek benyújtásra, így legkésőbb ezen jogorvoslati eljárás(ok) lezárást követően kerülhet sor szerződéskötésre.

Mivel van már egy érvényes ajánlat, így ezt a közbeszerzési eljárást eredményesen le lehet zárni, azaz legkésőbb 2012 januárjában létrejön a szerződés valamely érvényes ajánlatot benyújtó ajánlattevővel.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Közel kilencmillió forint a kár
Egy kazincbarcikai sértett számlájáról közel kilencmillió forintot vett le egy elkövető. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytat…