2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Y-híd: zöld utat kapott az alternatív- és a kerékpár út

Hozzájárult és forrást is biztosít az alternatív út építéséhez és a kerékpárút kialakításához az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a miskolci Y-híd építése kapcsán – erről a minisztérium államtitkára tájékoztatta a napokban Csöbör Katalin, országgyűlési képviselőt.

Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár egyúttal kérte a kivitelező NIF (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő) Zrt. vezetőjét: kezdjék meg a két út megépítéséhez szükséges tervezési és kivitelezési feladatokat. Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője ma délelőtti sajtótájékoztatóján sikerként értékelte az ITM döntését. Mint fogalmazott: az alternatív út az építkezés ideje alatt, a kerékpárút pedig az Y-híd átadását követően szolgálja majd a Martin-kertvárosban és Szirmán élők érdekeit.
Az már korábban tudvalevő volt, hogy az Y-híd építése során elkerülhetetlen lesz a Kisfaludy Károly utca vasúti felüljáró és a Pfaff Ferenc utca közötti szakaszának elbontása. Az eredeti tervek szerint a munkálatok idejére a forgalmat kizárólag Miskolc-Szirma felé terelték volna el.  A megnövekedett menetidő, az egészségügyi ellátás és a közbiztonság fenntarthatósága érdekében azonban szükségessé vált egy alternatív útvonal kijelölése. Erre a szakemberek egyetlen alkalmas útszakaszt találtak: a Csokonai Vitéz Mihály utcát, a Fonoda utcával összekötő részt.
– Örömhírekkel szolgálhatok. A napokban arról tájékoztatott az ITM államtitkára, hogy az alternatív út-, és az Y-hídra kezdeményezett kerékpárút megépítéséhez is hozzájárult és – kérésemnek megfelelően – forrást is biztosít a minisztérium – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője. – Az alternatív út megépítésével a Martin-kertvárosban és Szirmán élők gyorsabban eljuthatnak a belvárosba és több útvonalon is közlekedhetnek majd. A biztonságos kerékpáros közlekedés megoldása ugyancsak komoly igénye volt az itt élőknek, több lakossági megkeresés is érkezett hozzám ezzel kapcsolatban. Ezért is kezdeményeztem még tavaly év végén kerékpár utak kialakítását az Y-híd építése kapcsán. Kezdeményezésemre nem csak az Y-hídon valósul meg a kerékpáros átvezetés, de a Miskolc-Bánréve-Ózd kereszteződésben található vasúti átjárónál is lesz kerékpár sáv.
– Régi vágyunk az Y-híd megépítése és az úthálózat fejlesztése a városrészben. Az új alternatív útvonal, valamint a kerékpáros közlekedés fejlesztése mind azt szolgálják, hogy megkönnyítsük az itt élők mindennapjait – zárta sajtótájékoztatóját Csöbör Katalin.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára levélben kérte a NIF Zrt. vezetőjét: kezdjék meg a két út megépítéséhez szükséges tervezési és kivitelezési feladatokat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek